De Saucony Endorphin Pro 3 is gemaakt voor de prestatiegerichte loper die alles wil hebben om op de toppen van zijn kunnen te presteren, maar ook voor de betere recreatieve hardloper die in staat wil zijn PR’s scherper te stellen.

Tester:

Lars heeft de Saucony Endorphin Pro 3 getest. Hij is een neutrale loper en traint meer dan 4x per week, met op dit moment als doel een snelle 10km te lopen.

Saucony Endorphin Pro 3

Uitgevoerde trainingen


Inmiddels heb ik een paar keer op de schoen gelopen en deze tijdens verschillende trainingen gedragen.

- De training die eigenlijk voor elke hardloper en elke afstand een perfecte training is: 5x5minuten met 2:30 rust. De schoen had ik aan tijdens het inlopen, het kernprogramma en het uitlopen. Tijdens het inlopen was ik verbaasd over de hoeveelheid demping deze schoen had en toch ook heel reactief was. De tempo’s gingen zoveel makkelijker op deze schoen dan op een normale duurloopschoen.
- 10x400 meter hard.

De schoen had ik alleen aan tijdens bovenstaande tempo’s als je de schoenen dan omwisselt na het inlopen merk je pas écht hoeveel sneller deze schoen daadwerkelijk is dan een reguliere hardloopschoen.

Algemeen


Dit is dé wedstrijdschoen van Saucony met een carbonplaat. Het bovenwerk van de schoen heeft nu het materiaal van een baanspike, extreem licht en ademend. De schoen heeft ten opzichte van zijn voorganger 4mm meer PWRRUNOB-foam. Dit zorgt voor nog meer demping en stabiliteit in de schoen. De S curved carbon plate die in de schoen is verwerkt zorgt voor een hele soepele overgang van de hak naar de voorvoet. Ten opzichte van zijn voorganger heeft deze versie een andere slijtzool die nóg meer grip heeft op natte weggedeelten.

Pasvorm en comfort


Door het nieuwe bovenwerk in de schoen, is deze heel erg ademend en sluit deze perfect aan om de voet. De schoenen voelen echt als pantoffeltjes als je deze voor het eerst aandoet. Waar ik bij andere schoenen vaak last heb van blaren op m’n hielen heb ik dat bij deze schoen totaal niet, een perfect omsluitende hielkap dus.

Demping


Nadat ik de schoen voor het eerst aantrok had ik echt het idee dat ik springveren onder m’n voeten had. Dit zal ongetwijfeld komen door de S curved carbon plate die in de schoen zit. Wat geven deze schoenen fantastisch veel demping. Niet geheel onbelangrijk om te vermelden is dat Saucony gebruikmaakt van PWRRUNPB materiaal, dit materiaal is 40% lichter dan traditioneel EVA materiaal en veel duurzamer dan EVA.

Stabiliteit en Flexibiliteit


Waar ik bij de tweede versie van de schoen nog wel eens twijfelde over de stabiliteit van de schoen heb ik dat bij deze derde versie absoluut niet meer. Je kan met deze schoen in hoge snelheid door de bochten zonder dat je het gevoel hebt dat je naast je schoenen gaat lopen. Omdat de zool in combinatie met de carbon plate zo extreem veel demping geeft voelt deze wel wat stug aan, dit is bij andere wedstrijdschoenen van andere merken niet anders.

Design


Bij het openen van de doos was mijn eerste reactie: ‘Wauw!’ Een fel roze schoen kom je niet vaak tegen. De wedstrijdschoenen van tegenwoordig lijken steeds minder op de traditionele hardloopschoenen die we van vroeger kennen. De dikke(re) zool en de felle kleuren zie je steeds meer in het straatbeeld verschijnen. Wat mij betreft een positieve ontwikkeling.

Overall oordeel


Ik kan niet wachten tot ik weer een beetje in vorm ben om mijn PR op de lange(re) afstanden aan te vallen, dat ga ik zeker op deze schoen doen! Ook op de snellere trainingen zal ik deze schoen vaak gaan gebruiken. Op naar een nieuwe ‘runners high!’

Saucony Endorphin Pro 3

Specs


Drop: 8mm
Gewicht dames: 176 gram
Gewicht heren: 204 gram