Maak kennis met de Saucony Endorphin Pro 4, een wedstrijdschoen met carbonplaat. Deze schoen belooft niet alleen goede stabiliteit, maar ook uitstekende demping. Sierd, werkzaam bij Run2day in Breda, heeft de schoen aan een grondige test onderworpen. Hier deelt hij zijn bevindingen en ervaringen met de Endorphin Pro 4.

Eerste indruk


Zelf al in het bezit van de 2 andere snelle schoenen van Saucony, namelijk de Speed 3 en de Elite, en dus toen de prachtige doos binnenkwam van de Pro 4 was ik al gelijk reuze benieuwd.

Zowel de Speed 3 als de Elite waren al hele fijne snelle schoenen met die heerlijke speedroll-technologie, en dus snel de doos open en daar was het bijna liefde op het eerste gezicht. De schoen ziet er in de doos al fantastisch uit. Het uit de doos halen en de schoen vasthouden was genieten, de kleuren kloppen, de vormen kloppen en de schoen voelt vederlicht aan.

Pasvorm & comfort


De schoen aantrekken ging easy en de elastische tong was ff wennen, maar de pasvorm is goed en de bovenlaag van de schoen heerlijk zacht en mooi omsluitend met een klein detail in de tong dat die kan omslaan bovenin. In de winkel de eerste stapjes gemaakt, want wil altijd het eerste gevoel ervaren dat de klant ook heeft als ze voor het eerst de schoen aantrekken en er in de winkel de eerste meter mee maken, en dat voelde gelijk goed.

Testen


Daarna de schoen mee naar huis genomen en er 2 trainingen op gedaan: een intervaltraining en een thresholdtraining. Dat wil dus zeggen korte stukjes heel snel en wat langere stukken op ook hoge tempo, maar onder controle. De schoen is echt gemaakt voor snelheid; het inlopen en uitlopen op een laag tempo is bijna niet te doen. De schoen dwingt je bijna om sneller en sneller te gaan. Toen ik eenmaal aan de korte blokjes en 2 dagen later aan de lange blokjes mocht beginnen, was het genieten. De schoen rolt zo lekker af en geeft een heerlijke demping, en je kan er zo lekker snel op gaan. De trainingen vlogen voorbij, en het was bijna jammer dat de cooling down alweer moest gebeuren en het tempo naar easy moest.

Overall oordeel


Conclusie: Fijne en mooie schoen die gemaakt is voor snelheid en daarbij ook nog eens comfort en fijne demping biedt. Gaat dus mee in de collectie trainingschoenen en maakt een hele grote kans om mee te gaan naar de wedstrijden.

Details: De schoen heeft een drop van 8mm, weegt 212 gram en beschikt over de Speedroll Technology en het Formit Technolgy bovenwerk.