De Saucony Ride 16 is een betrouwbare partner voor alle dagelijkse kilometers. De opvallende verandering in deze versie zit in de demping, die zo mogelijk nog zachter is dan versie 15.

Tester:

Lizzy heeft de Saucony Ride 16 getest. Zij traint meer dan 4 keer per week, is een voorvoet- midvoetlander en heeft als doel om blessure vrij te blijven en sneller te worden op de midden/lange afstanden.

Saucony Ride 16

Uitgevoerde trainingen


Ik heb de schoenen getest met een rustige duurloop van 12 kilometer maar ook met een tempo-training van 16 kilometer. In die laatste training liep ik 3 blokken van 2 kilometer op marathon tempo en tot slot nog 1 kilometer op halve marathon tempo. Ik vertel je later hoe dit ging ☺

Algemeen


De Saucony Ride staat bekend om de veelzijdigheid, veel mensen lopen hier lekker op weg. Het is namelijk een neutrale maar ook erg stabiele schoen. Dit is dan ook precies wat ik nodig heb met mijn iets fragiele enkeltjes. Weet je wat mij als eerste opviel toen ik de schoen in mijn handen had? Deze schoen is licht in gewicht joh, echt bizar! Ik heb nog even nagevraagd of het niet een wedstrijd/tempo schoen is, maar nee, deze schoen is nog steeds geschikt voor bijna elke (neutrale) loper. Nou hop Lizzy, tijd om te lopen en te testen! Laten we beginnen met de duurloop. Bij de eerste passen dacht ik: oke oke, écht licht én stabiel. Ik land op mijn middenvoet en ook daar geeft de schoen mij een hoop stabiliteit. De zool aan de voorkant loopt namelijk wat wijder uit waardoor mijn voet heel krachtig de grond kan raken. De demping is ook fijn, niet enorm zacht. Ik merkte dat ik daardoor veel actiever ging lopen. Twee dagen later liep ik 16 kilometer met 4 tempo blokken. Bij het weglopen had ik hetzelfde gevoel als eerder in de week, op één of andere manier loop ik heel makkelijk op deze schoen. Met de tempo blokken merkte ik ook wel een groot verschil met mijn andere neutrale schoenen, die paar gram minder aan mijn voeten helpen wel degelijk. Het verschil is alleen dat deze schoen net wat meer dempt en een stukje stabieler is. Hierdoor kon ik lekker doorlopen en kostte dit mij weinig energie. Veelzijdig dus, een super fijne schoen als je iets zoekt wat voor elk type training geschikt is.

Pasvorm en comfort


Ik kan hier serieus niks negatiefs over zeggen. De schoen zit lekker, het binnenwerk is heel zacht, alsof het volgestopt is met kussentjes. Het bovenwerk is luchtig, ik kreeg geen warme voeten, ook niet na 16 kilometer hardlopen.

Demping


Niet extreem zacht, voor mij een dik pluspunt. Ik krijg daar een actievere pas voor terug en dus een efficiënter looppatroon. Vergelijk het met een trampoline die goed aangespannen is, het voelt iets harder maar je springt makkelijker en hoger. Bij een minder aangespannen trampoline voelt het comfortabel maar kan je niet van jezelf verwachten dat je enorm hoge/actieve sprongen maakt.

Saucony Ride 16

Stabiliteit & flexibiliteit


Dit is geen schoen voor mensen die overproneren want het blijft gewoon een neutrale schoen. Mocht jij nou net als ik wel tegen het randje aanzitten van overpronatie, dan kan deze schoen een uitkomst voor je zijn. De vorm van de zool in combinatie met die fijne demping is een top combinatie voor stabiliteit.

Design


Toen ik de schoenen uit de doos haalde dacht ik: YES. Ik vind deze schoenen dus echt heel erg cool. Kijk, hardloopschoenen hoeven totaal niet “cool” te zijn, het gaat er vooral om dat je er lekker op loopt MAAR de ontwerper in mij wordt hier wel erg vrolijk van. De felgroene kleur met de lichtroze accenten, het suède stukje net onder de enkel en zelfs over de veters is nagedacht. Kijk maar eens goed, een soort mini schaak bordje aan het uiteinde.

Overall oordeel


Heel fijn! Na 1000 kilometer ga ik nieuwe kopen, dat weet ik zeker. En dat design? Ja… die vintage look heeft wel wat toch? Ik zou zeggen probeer ze eens een keer in de winkel en twijfel niet te lang ;) Deze schoen is echt top voor al je trainingen.

Saucony Ride 16

Specs


Drop: 8mm
Gewicht dames: 221 gram
Gewicht heren: 249 gram