De Saucony Ride 17 is de perfecte metgezel voor neutrale hardlopers die op zoek zijn naar een veelzijdige allround schoen. Ongeacht of je een rustige 5 km loopt of jezelf uitdaagt met een lange afstand, deze hardloopschoen biedt de ideale combinatie van comfort en betrouwbaarheid.

Tester:

Mathijs is een voorvoet- midvoetlander en traint 3-4x per week. Zijn doel is om snellere tijden neer te zetten op afstanden tussen de 5 km en halve marathon.

Saucony Ride 17

Uitgevoerde trainingen


De trainingen die ik heb gedaan met de Saucony Ride 17 zijn:
- Lange duurloop van 22km
- Normale duurloop van 10km
- Interval met 2km inlopen, 4x 2km met 1km rust, 2km uitlopen.

Algemeen


De nieuwste versie van de Saucony Ride. Nummertje 17 alweer! Dit is al jaren lang een van de populairste schoenen onder de hardlopers, en dat is ook niet voor niets. Toen ik de eerste paar meters liep in de gloednieuwe Ride 17 dacht ik "dit is heerlijk". De pasvorm was perfect, het welbekende pantoffelgevoel waar de schoenen van Saucony bekend om staan. Ik kreeg gelijk zin om de eerste kilometers met deze schoenen te gaan lopen.

Pasvorm en comfort


Over het algemeen staat Saucony bekend als een merk dat super comfortabele schoenen maakt. Soms heb je geen eens het idee dat het hardloopschoenen zijn die je aan hebt, en dat is goed. Dit gevoel kreeg ik ook toen ik de Ride 17 voor het eerst aandeed. Vergeleken met de vorige versie van de Ride, de Ride 16, voelde het bovenwerk een stukje dikker aan. Dit zorgt ervoor dat het bovenwerk steviger aanvoelt en goed je voet kan vastpakken zonder een knellend gevoel te geven. Daarnaast was het bovenwerk ook zo gemaakt dat je voeten goed kunnen blijven ademen in de schoen, wat niet onbelangrijk is tijdens het hardlopen.

Naast het comfortabele bovenwerk van de schoen is het voetbed ook erg comfortabel. De natuurlijke vorming van je voet wordt goed gevolgd, waardoor er geen oncomfortabele drukpunten zijn tijdens het lopen. Dit zorgt ervoor dat ik met deze schoenen erg comfortabel mijn kilometers kan lopen zonder enige problemen.

Demping


Het type demping is vergeleken de Ride 16 ook verbeterd. In de nieuwe Ride 17 bestaat de zool uit PWRRUN+ foam, wat ervoor zorgt dat je een hoge energieteruggave hebt tijdens het lopen. Hierdoor bespaar je veel energie tijdens het lopen en kan je makkelijker door blijven gaan. Ik voelde dat de demping over het algemeen over de hele zool erg goed was, maar aan de voorvoet had ik een iets directer gevoel tijdens het lopen. Dit is erg fijn wanneer je op tempo's gaat lopen, doordat je makkelijker kan afzetten. Tijdens de langzamere loopjes land ik meer op de midvoet van de schoen, waarbij ik voelde dat de demping erg goed zijn werk doet. Normaal gesproken gebruik ik voor langere trainingen schoenen die over het algemeen meer demping hebben, waarbij de Ride naar mijn mening een beetje in de categorie valt van de all-rounders. Ik was dus erg benieuwd hoe ik de demping van de Ride 17 zou ervaren wanneer ik een lange training zou hebben, maar dit viel heel erg mee. Sterker nog, ik vond dat deze schoenen naarmate ik meer kilometers liep steeds comfortabeler werden!

Stabiliteit & flexibiliteit


Dankzij het stevige bovenwerk van de schoen is het eerste gevoel van de Ride 17 gelijk stevig en comfortabel. Je voet wordt goed omsloten zonder onnodige open ruimtes tussen de voeten en de schoen. Ik vind dit een hele grote verbetering ten opzichte van de vorige versie van de Ride, waarbij het bovenwerk erg dun was. Ik vond dat dit niet stevig genoeg voelde voor de langere duurlopen. Naast het bovenwerk viel het gewicht van de schoen voor mij gelijk op. Er was een toename in gewicht vergeleken met de Ride 16, waarbij ik me afvroeg wat voor invloed dit zou hebben op het gevoel tijdens het lopen. Echter vond ik het juist heel fijn om een wat zwaardere schoen om mijn voeten te hebben, aangezien dit een meer solide gevoel geeft tijdens het lopen. Daarnaast zorgt het gewicht in combinatie met de demping ervoor dat ik geen duidelijk verschil voel tijdens de schoenen qua hoeveelheid energie wat ik moet leveren om vooruit te komen. Als laatste loopt de basis van de zool iets uit, waardoor er een groter contactoppervlak is tussen de schoenen en de grond. Dit zorgt ook voor een verhoogde hoeveelheid stabiliteit tijdens het lopen.

Design


Het design van de schoen vind ik persoonlijk erg mooi. Ik heb een felle kleur van de Ride 17, wat ik persoonlijk erg leuk vind. Het is een stukje gezelliger;). Zoals gewoonlijk staat er op de zijkant van de schoen groots het logo van Saucony, maar naast het logo is het design van de schoen erg subtiel. Niets is gek of saai aan de Ride 17!

Overall oordeel


Over het algemeen ben ik erg enthousiast over dit model. Alles lijkt te kloppen en ik heb niets onprettigs gevoeld tijdens het lopen. Als je opzoek bent naar de perfecte all-rounder, dan is dit de juiste schoen! Voor de tempo's blijf ik echter wel bij schoenen die een plaatje in de zool hebben. Voor mij is dit de Saucony Endorphin Speed 3, die een beetje hetzelfde gevoel geeft vergeleken met de Ride 17, maar dan nog iets energieker. Als basisschoen blijf ik dit model zeker weten gebruiken en kijk ik uit naar de vele kilometers die ik samen met deze schoenen zal afleggen!

Specs


Drop: 8mm
Gewicht: 255 gram (dames) en 282 gram (heren)