Voor lopers die wat extra stabiliteit zoeken in hun schoenen is er goed nieuws! Eindelijk is er een nieuw model bij dat echt vernieuwend is voor deze categorie.

En dat werd tijd. De ontwikkeling en opmars van snellere schoenen gaat net zo snel als de schoenen zelf maar de opties voor pronerende hardlopers bleven hier duidelijk in achter. Het lijkt erop dat de eerste grote schoenenmaker een stap in de goede richting heeft gezet.

Met de Tempus slaat Saucony een nieuw pad in


Want dit is echt een bijzondere schoen. Bouncy super foam, lichtgewicht en toch stabiel, het blijkt allemaal gewoon te kunnen. Vraag is natuurlijk, hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen?

Door een slimme constructie van PWRRUN PB foam en PWRRUN foam. Dat PB materiaal kennen we van de Endorphin lijn, het is het zachte responsieve kussenachtige spul met hoge energie teruggave. Daar is een soort frame van het veel steviger PWRRUN (van de Ride) omheen gebouwd. En dat ga je voelen. Er zijn geen andere vergelijkbare supportschoenen met zoveel demping waar je zo lekker vlot op voortbeweegt. Die zo licht zijn. En nog maar eens: stabiel. Je staat als het ware in een kuipje in je schoen. Je voelt wat support rond je enkel en onder je midvoet. Dit alles wordt versterkt door de wat bredere zool (let op: het is geen brede schoen!) die aan beide zijden wat verder uitsteekt dan de meeste hardloopschoenen.

Toch voelt de support van deze schoen niet als een blok aan je been. Deze feedback krijgen we vaak van de grote groep licht pronerende lopers als ze een schoen aantrekken met een te uitgesproken versteviging rond de binnenzijde van de hak.

Wat kan je allemaal doen met de Saucony Tempus?


De zool maakt deze schoen in vergelijking met andere supportschoenen in de categorie ‘kilometervreters’ tot wel 40 gram lichter. Dat ga je zeker merken als je er langere duurloopjes op gaat doen. Loop je ze snel, dan zal die responsieve zool lekker met je meeveren. En loop je ze langzaam, dan zal de stabiliteit je wat rechter op houden als je de neiging hebt om wat in te zakken

Nog een plus: Je blijft lekker de grond voelen, ondanks de wat bredere zool en de maximale demping. En in de bocht blijf je mooi rechtop lopen.

Toch een min: Ik verwacht dat die wat bredere zool aan de binnenzijde wat sneller slijtage zal gaan vertonen dan andere schoenen, ik schuur vaak met de ene voet tegen de andere.

Persoonlijke mening


Als liefhebber van lekkere vlotte schoentjes schaal ik deze in als een hele fijne en lekker snelle duurloopschoen die ik af zou wisselen met een Endorphin Pro voor de intervallen. Hij gaat zeker mee op vakantie!

Kom hem snel uitproberen in 1 van onze winkels!

Groetjes, Marjolein

Wie is Marjolein?

Marjolein werkt sinds 2020 bij Run2day en ze heeft, niet geheel verrassend, een grote liefde voor hardlopen en dan met name die ene afstand: Ze liep dit voorjaar haar 10e marathon. Je kunt haar hardloopleventje bekijken op Instagram: @leinsmiles

Shop Saucony Tempus