De afgelopen weken liep ik (Marjolein) testrondjes op de nieuwe, 21e Saucony Triumph. Een van de eerste modellen die ik beter leerde kennen toen ik kwam werken bij Run2Day een paar jaar geleden, was de Saucony Triumph. Vermoedelijk was het de 18e versie. Ze zagen er niet alleen geweldig uit (naar mijn mening) maar toen ik er een klein stukje door de winkel op liep bleken ze ook heerlijk zacht, comfortabel om mijn voeten te zitten en ze liepen gelijk fijn.

Mijn collega maakte een video opname van deze testrun, zoals we dat gebruikelijk doen bij onze klanten. Wat gelijk opviel toen we die bekeken, is dat ik bepaald niet zo netjes liep op deze schoen. Mijn enkel viel behoorlijk naar binnen, ik wiebelde zogezegd alle kanten op. We kwamen tot de conclusie dat deze schoen niet het meest ideale model was voor mij. De combinatie van de maximale demping en de zachte zool was niet stabiel genoeg.

De laatste jaren zijn er veel nieuwe ontwikkelingen geweest op het gebied van lichte, vrij dikke foams bij alle merken. Ik was dan ook erg benieuwd of de laatste versie van de Triumph erg veranderd zou zijn ten opzichte van die eerste ervaring.

Ik ben hem uitgebreider gaan testen, in meerdere runs. Niet alleen op de stabiliteit maar ook om een beter overall beeld te krijgen van dit model.

Dat begint natuurlijk bij het aantrekken al. Dit zijn niet de goedkoopste duurloopschoenen die er zijn, dan verwacht je sowieso al iets meer. Gelukkig is het vanaf dat eerste moment al de luxe ervaring waar je op hoopt, Zachte, licht elastische veters die je een beetje losser maakt zodat je je voet een beetje in de schoen kan plaatsen vast. De praktische lus aan de achterkant van de schoen geeft de mogelijkheid om je hak zonder veel druk op de hielkap in de schoen te laten zakken. De hielkap, die prettig gevoerd is en mooi aansluit. Niet te hoog en zeker niet te laag.

Als je de schoen dan helemaal aanhebt en erop staat voel je ook in de voorvoet dat er goed is nagedacht alle details. De toe box is ruim, het bovenwerk is zacht en niet te hoog, het voelt een heel klein beetje elastisch zonder echt veel mee te geven. In de neus zit een verstevigd randje. Als je je hak even in de grond duwt voel je gelijk die heerlijke laag maximaal dempend foam. Ik vroeg me af of ik ze ooit uit zou gaan trekken.

En daarna ging ik voor het eerst een paar km hardlopen. Langzaam, want een nieuwe schoen. Daarbij is het zomer en dan loop ik meestal al niet zo snel.

En langzaam lopen is op deze schoenen geen straf. Het kostte me ook geen enkele moeite om te wennen, er was vanaf de eerste passen alleen maar liefde voor deze schoenen. Ik snapte nu wel waarom sommige van mijn collega’s me al meerdere keren probeerden duidelijk te maken dat de Triumph echt een topper is voor alle lange duurlopen, herstelrondjes en gewoon zomaar in de zomer runs. Ik ervaarde het nu ook zelf. Wat een feest om op te lopen.

Je zakt namelijk prettig weg in het asfalt met die dikke maar lichte demping, en daarnaast is dat luxe bovenwerk voor je hele voet bij elke stap voelbaar aanwezig. De padding is dik, maar niet te, zowel in de hielkap als de tong. Het geeft steun en comfort maar niet opdringerig of te warm.

Ook bij de intervallen die ik later probeerde bleek het niet echt een probleem om het tempo wat op te voeren. (de temperatuur buiten iets meer) Als je echt harder wil lopen, of een wedstrijd, dan zal dit niet de eerste schoen zijn die je een boost geeft, maar veelzijdig is hij zeker! Dat komt denk ik ook doordat het al met al een lekker licht schoentje is.

Waar de Saucony Triumph echt in uitblinkt is rustige duur. En hij is zeker ook stabieler dan een paar jaar geleden. Ik ga nog vele kilometers kunnen genieten van dit heerlijke paar.

Shop Saucony Triumph 21