De Mach X is een nieuwe toevoeging aan de snelle schoenen collectie van HOKA. Tussen de vlotte Mach en de superschoen Rocket X is er nu een tussenstap in de vorm van deze neutrale tempo trainer. Lekker snel voor je intervallen en threshold loopjes, of een snelle 5 of 10 km. De X in de naam betekent deze keer niet dat we te maken hebben met een carbonschoen, maar met een plaat van Pebax materiaal.

Tester:

Twan is een voorvoet- midvoetlander en traint 3-4x per week. Zijn doel is om snelle tijden neer te zetten op de 5 en 10k.

HOKA Mach X

Uitgevoerde trainingen


- Rustige 5k
- Progressieve 8k

Algemeen


De HOKA Mach X is een zeer veelzijdig inzetbare schoen. Met de rustige loopjes is hij soepel en zacht, maar wanneer het tempo omhoog gaat, voelt het misschien nog wel fijner. Het is in zijn kern dan ook wel echt een temposchoen.

Pasvorm en comfort


Wat betreft pasvorm en comfort is het ook weer typisch een HOKA. De voetzool valt als het ware in een soort kuipje, wat bijdraagt aan het ingesloten gevoel. Let er hierbij wel op dat met een bredere voet, men op de rand van dit kuipje kan komen te staan. Hierbij spreek ik uit mijn eigen ervaring. Ook het bovenwerk sluit goed aan om de voet heen. Met de stugge veters valt het ook vrij exact naar eigen wens aan te passen.

Demping


De zool bestaat uit twee lagen foam met daar tussenin een pebax (plastic) plaat. De onderste laag is wat steviger en de bovenste zacht en responsief. Naar mijn gevoel zorgt deze bovenste laag dat het voor dit type schoen op een laag tempo nog zeer comfortabel aanvoelt. De onderste laag in combinatie met de plaat zorgt dat het allemaal in de juiste banen wordt geleid en levert een directer gevoel bij de afzet. Op een hoger tempo levert deze plaat ook wat extra energieteruggave. Hier zit hetzelfde idee achter als een carbonplaat, maar dan is het allemaal net iets flexibeler en meer toegankelijk.

HOKA Mach X

Stabiliteit & flexibiliteit


Ondanks dat het dus een vrij zachte schoen is voelt het nog vrij stabiel. Dit is mede te danken aan de pebax plaat. Maar ook de vorm van de onderste laag foam, die aan de zijkanten omhoog komt, levert extra stabiliteit.

Design


Het design laat een nieuwe richting van HOKA's ontwerpen zien en heeft wat mij betreft ook een mooi kleurpalet.

Overall oordeel


De categorie waar deze schoen in valt, is er een waar veel merken nu mee aan het experimenteren zijn. En ik kan met plezier zeggen dat HOKA er wat leuks van heeft gemaakt met de Mach X. Samengevat in twee woorden zou ik hem zacht en responsief noemen. In principe zou ik hem met gemak voor ieder loopje kunnen gebruiken, maar ik zal hem waarschijnlijk met name aandoen bij de trainingen waar het tempo wat omhoog gaat.

Specs


Drop: 5mm
Gewicht: 227 gram (dames) en 266 gram (heren)

Shop HOKA Mach X