Published By: Run2Day 18 apr. 2025
Wat je ook nodig hebt bij het rennen, het bestaat. En wat dat ook is, het is ontwikkeld tot de best mogelijke versie. Aangepast op ieders wens. Maar hardlopen blijft een vrij eenvoudige sport dus échte, baanbrekende innovaties die het spel voorgoed veranderen zie je zelden. Maar zelden is niet nooit: Het jaar 2017 is daar een uitstekend voorbeeld van.
2017. Dat jaar van Breaking2
In 2017 introduceert Nike de eerste Vaporfly. Niet toevallig viel dat samen met het intussen legendarische Breaking2-project in Monza: een ambitieus experiment om de marathon onder de grens van 2 uur te lopen. Hiervoor werd het perfecte team samengesteld van pacers en o.a. de snelste loper van het moment, Eliud Kipchoge. Er werd gelopen onder zo perfect mogelijke omstandigheden en daar was ook die schoen: De Nike ZoomX Vaporfly 4%. Eliud haalde het toen, op 26 seconden na, niet. Maar het was een ongekend startschot voor een heel nieuw tijdperk. (Bij de volgende poging in 2019 in Wenen lukte het hem, op de Nike Alphafly, tijdens de INEOS 1:59 Challenge wel: 1:59:40.)
Welkom in de wereld van carbonschoenen
Hoe groot die verschuiving gaat zijn, binnen met name het marathonlopen, daar zijn de meesten zich dan nog niet bewust van. Er wordt pretentieus geroepen dat deze snelle schoenen alleen gedragen behoren te worden door, en slechts effect hebben voor hele snelle lopers. Wetenschappelijk bewijs is daar niet voor. Organisch onderzoek volgt onder de hardlopende mens door trial and error: In de jaren die volgen zie je steeds meer ambitieuze hardlopers van steeds meer niveaus zwichten voor carbon. Zelfs in de ultrawereld wordt het langzaamaan gemeengoed. Tenslotte is een dikke laag zachte (Pebax) demping met een carbonplaat minder belastend voor het lichaam, juist de reden dat je er harder op kunt lopen. En het lichaam sparen betekent ook: Meer en verder kunnen trainen. Ideaal voor een ultraloper.
Evolutie van de Vaporfly
De naam van de eerste Vaporfly kwam met de toevoeging 4%: Het percentage energiewinst die hij beloofde. Het ultralichte ZoomX foam op basis van Pebax materiaal in combinatie met een lichte, stijve carbonplaat die samen zorgen voor een springveer-effect. Dat het die 4% daadwerkelijk waarmaakte bleek al snel. Record na record sneuvelde. Al snel werd het tijd voor de World Athletics bond om regels over zoolhoogte vast te stellen. Want concurrenten zaten niet stil. In rap tempo ontwikkelden ze allemaal vergelijkbare modellen. De opvolger van die eerste Vaporfly werd de Nike Vaporfly Next %. Wat breder, lichter en de zool toch weer dikker. De drop werd verlaagd naar 8mm. De 3e versie was met name een aanpassing van accenten zoals het bovenwerk, voor meer ventilatie en iets grovere grip. En nu zijn we dit voorjaar van 2025 toe aan de nieuwste, Next% 4. Vanzelfsprekend blijft de kernboodschap ‘energie besparen = sneller lopen.’ En de aanpassingen die we zien zitten hem in een nog lichter gewicht, en een toch weer lagere drop van 6mm.
Aan de startlijn van iedere hardloopwedstrijd zie je vandaag de dag lopers op de Nike Vaporfly Next% en intussen op vele andere carbonschoenen. De carbonschoen is intussen door een breed publiek omarmd en die opmars is nog niet geëindigd. Benieuwd of een carbonschoen ook voor jou een toevoeging kan zijn? In al onze winkels staan we voor je klaar om je hierover te adviseren.