Niks dat zo fris en hoopvol aanvoelt als de start van een nieuw jaar. Een heel nieuw hoofdstuk, vergezeld door de bemoedigende gedachte dat de dromen die je droomt nu waargemaakt gaan worden. Is een van die dromen om meer te bewegen en lijkt hardlopen je gaaf? Lees dan vooral even door.  

Beginnen of weer beginnen met hardlopen is voor veel mensen best een drempel om te nemen. Maar hoe komt dat eigenlijk? Aan de ene kant is hardlopen gemakkelijk als wat, je trekt je schoenen aan en gaat. Aan de andere kant kleven er aardig wat vooroordelen aan deze sport. Vroegtijdige slijtage aan gewrichten is daarvan de meest hardnekkige. Angst voor blessures is een andere factor die mee kan spelen. En toch zijn er niet voor niks de laatste paar jaar weer enorme hoeveelheden hardlopers bijgekomen. Grote hardloopevenementen zijn momenteel binnen no time uitverkocht. Want hardlopen is heerlijk om te doen. 

Slijtage?


Even terug naar de slijtage aan gewrichten die vaak genoemd wordt als DE reden om vooral niet hard te gaan lopen. Dat is niet waar. Wetenschap heeft allang bewezen dat beweging de aanmaak van synovia stimuleert. Deze smeervloeistof voedt het kraakbeen juist en zorgt ervoor dat de gewrichten goed kunnen blijven bewegen.

En blessures?


Mensen die in een eerdere levensfase andere sporten hebben gedaan, lopen een iets hoger risico op een overbelasting blessure. Het hart-long systeem pakt de nieuwe activiteit snel op maar pezen en gewrichten hebben langer de tijd nodig om te wennen. Daarnaast willen ‘nieuwe’ lopers vaak niet gelijk investeren in hardloopschoenen, lopen op oude gympen zonder demping of kopen lukraak iets online. En dat werkt niet. Maar een zwakke plek in de bewegingsketen is de waarschijnlijk de lastigste oorzaak van blessures, het kan lang duren om erachter te komen waar dat precies vandaan komt. 

Kortom, rustig opbouwen. Toch investeren in goed dempende hardloopschoenen. Lichte core stability oefeningen in je sportprogramma opnemen. En niet te lang wachten om naar een fysiotherapeut te gaan als er pijntjes ontstaan. 

Hoe pak je dat opbouwen aan?


Als je begint met rennen en na 200 meter compleet buiten adem bent, je lijf protesteert en niks prettig voelt aan deze inspanning, hoe ga je het dan ooit leuk vinden? Opbouwen is lastig, zowel voor de eerste keer als voor alle eerste keren dat je het weer opnieuw doet. Dat komt omdat de lat vaak te hoog gelegd wordt. Sta jezelf toe om te overgang van lopen naar rennen zo klein te maken als maar nodig is voor jou. Trek een sportieve outfit aan en ga naar buiten. Spreek een tijd of rondje af met jezelf dat je af gaat leggen. Bijvoorbeeld een half uur. Je mag een half uur wandelen maar wanneer je wil ren je. Van de ene boom naar de andere, een minuutje of gewoon tot je voelt dat het niet prettig meer voelt. Geef het woord joggen aan je inspanning, een rustig looppasje dat echt licht aanvoelt. Op deze manier ben je voorzichtig met je lijf, aardig voor jezelf en is de kans dat je een positieve associatie ontwikkelt met hardlopen groter. Deze voorzichtige eerste training kan je regelmatig doen. En elke keer probeer je je grenzen een beetje te verleggen. Op die manier werk je langzaam maar zeker naar jouw doel toe. En of dat dan een rondje rennen af en toe is of op een dag een marathon, alles is goed en dat komt dan echt vanzelf.  

Voor het beste advies over hardloopschoenen staan onze collega’s in al onze winkels voor je klaar. Ben je toe aan trainen met een schema? Die bekijk je hier.