Voor hardlopers die zich vaker wagen aan een halve of hele marathon is het gebruik van sportvoeding tijdens race day business as usual. Het hoort erbij en hoewel er vele wegen zijn die naar Rome leiden, heeft ieder zo zijn eigen recept. Dat luistert nauw voor de een, voor de ander gewoon net wat voor handen is.

In de basis geldt voor iedere loper en voor iedere run hetzelfde: als de vocht- en elektrolytenhuishouding op orde is, het glycogeen niveau op peil en er voldoende snelle suikers voor handen zijn, dan zit je goed. Daarna volgt het herstel d.m.v. eiwitten.

Dat geldt ook tijdens de training. Toch zie je vaak dat er dan veel minder aandacht gegeven wordt aan wat het lichaam nodig heeft. En dat is jammer, er kan misschien wel veel meer uit een training gehaald worden. Dat kan natuurlijk geheel of gedeeltelijk met gewone voedingsmiddelen, maar er zijn zeker situaties waarin speciale sportvoeding ontzettend goed van pas komt.

Hoe kun je sportvoeding het beste inzetten rondom je hardlooptraining?


Tijdens de zomermaanden 
Bij hogere temperaturen verlies je (veel) meer vocht. Om niet alleen het vocht maar ook de elektrolyten aan te vullen neem je na je training een elektrolytentablet. 

Voor een zware training
Als je een zware interval of tempotraining op het programma hebt van 10 km of langer, is een gel vlak voor of gedurende deze training net dat zetje dat het verschil kan maken. 

Tijdens je marathonvoorbereiding
In de aanloop naar een marathon is het essentieel om diverse gels te testen. Welke werken het beste voor jou? Wat verdraag je wel of juist niet? Ook eventuele sportdrank die je de dag ervoor gebruikt om koolhydraten te stapelen test je. 

Bij lange duurlopen
Tijdens lange duurlopen kun je gels meenemen maar ook een koolhydraatrijke reep. Eten gaat makkelijker als je langzaam loopt of gewoon even stopt. Precies wat je nodig hebt en makkelijk om mee te nemen.

Herstel na je training
Regelmatige doses eiwitten gedurende de dag als je training erop zit zijn de herstel-puntjes op de i. Maar als je direct door moet naar kantoor, of naar iets anders in je drukke leven, schiet dat er nogal eens bij in. Een eiwitreep die je uit je tas tovert komt dan goed van pas. 

Voor informatie over sportvoeding staan we in al onze winkels altijd voor je klaar.