Langzaam, langzamer, langzaamst.

Waar we er vaak vanuit gaan dat lichaam en geest met elkaar samenwerken begint er ook een ander geluid te klinken: Het gaat nog verder. Ze werken niet samen als losse componenten: Lichaam en geest zijn een. Je bent een geheel. Reden te meer om met nog meer aandacht voor die 100% jij aan de slag te gaan bij een onmisbaar ingrediënt voor je welzijn: beweging. Dat kan je tijdens een langzame duurloop op verschillende manieren doen.


‘Gewoon’ hardlopen werkt ontstressend omdat er stoffen vrijkomen, waardoor je je prettig voelt maar ook beter kunt omgaan met angsten en negatieve emoties. Dat is winst. Maar alleen maar op tempo lopen is voor je lijf geen goed idee. Dat geeft te veel druk, stress en mogelijke blessures. Vandaar de intussen ingeburgerde hardloopvorm ‘vogels kijken’ waarbij je rustig rent, je conditie verbetert, maar je lichaam spaart.

De beweging richting mindful hardlopen gaat meer om het helemaal richten van je aandacht op de ervaring van het hardlopen, in het moment. Hierbij richt je je aandacht op je ademhaling, je stappen, de omgeving en je gedachten. Wat je allemaal voelt in je lichaam. Door je aandacht te richten op het moment, in plaats van je geest af te laten dwalen, word je je bewust van wat er om je heen gebeurt. Dit kan je helpen om meer van het hardlopen te genieten en om de positieve effecten ervan te ervaren.

Met nog meer aandacht voor de hele package deal waaruit jij bestaat is er dan nog een stap verder die jij kunt maken, meditatief hardlopen. Een geweldige manier om je geest en lichaam te versterken. Je brengt je energie in balans en verbetert je concentratie. Om te mediteren tijdens het hardlopen, neem je eerst de tijd om je lichaam te ontspannen voor je begint. Voel de aarde onder je voeten, voel de wind op je gezicht en adem rustig in en uit terwijl je de omgeving waarneemt. Terwijl je loopt, focus je op je ademhaling. Concentreer je op het in- en uitademen terwijl je je voeten op de grond plaatst. Probeer om je gedachten los te laten en alleen te genieten van het moment. Neem af en toe een moment om stil te staan en te focussen op je ademhaling. Laat je gedachten gaan en voel de energie in je lichaam. Als je klaar bent met je hardloopronde, neem je de tijd om je lichaam te ontspannen en je geest te verfrissen.

Maar wat is dan het verschil tussen mindful running en meditatief hardlopen? Bij mindful running hou je bewust je aandacht bij het lopen. Je let bijvoorbeeld op je ademhaling, je voetstappen, je omgeving en je gedachten. Meditatief hardlopen is een vorm van mindful running waarbij je je volledig richt op je ademhaling en je lichaam. Je probeert je gedachten los te laten en je lichaam te voelen als je hardloopt. Meditatief hardlopen is een diepere vorm van mindful running omdat je je meer concentreert op de innerlijke ervaring dan op het hardlopen zelf.

Hoe pas je het toe?
Een keer per week of een paar keer per maand is een mooie aanvulling. En niks moet, alles mag.