Volksstammen sporters hebben niks met hardlopen. Veel liever wagen ze zich aan een WOD-je in de sportschool, doen bootcamp met een groep of trainen voor een HYROX-evenement. Wat jouw manier om je fysiek en mentaal fitter te voelen ook is, zodra je erbij gaat rennen, is het zaak om na te denken over een paar fatsoenlijke hardloopschoenen. Want of het nou een geasfalteerde straat is of een betonnen gymzaal, het geeft geen centimeter mee. Pijntjes en blessures liggen op de loer.

Waar moet je op letten?


Belangrijk aan een hardloopschoen is goede demping. Er is een onderscheid te maken in reguliere demping en maximale demping. Voor een korte indoor workout is een schoen met een reguliere demping meestal genoeg. Een maximaal dempende schoen is vaak wat langzamer, iets om in je achterhoofd te houden. Bij een reguliere, solide dempende schoen kun je bijvoorbeeld denken aan de Saucony Ride 17 of de Mizuno Wave Rider 27.

Het lijkt aantrekkelijk om zo snel mogelijke schoenen te dragen als je met jezelf of anderen de strijd aangaat. Een carbonschoen is dan vaak het eerste wapen dat uit de kast getrokken wordt. Maar niet alle modellen zijn daarvoor geschikt, een te zachte zool in een scherpe bocht is behoorlijk instabiel. Wat steviger carbon trainingsschoenen zoals de adidas Adizero Boston 12 of de ASICS Magic Speed 3 zijn modellen om zeker mee te nemen in je test rondes.

Als je je hardloopschoenen gebruikt tijdens oefeningen waarbij je veel kracht zet met je onderlichaam of je traint in het bos, dan is extra grip zeker aan te raden. Trailschoenen lenen zich daar goed voor. De gegroefde zool zorgt ervoor dat je niet uit zal glijden. Voorbeelden van comfortabele trailschoenen zijn de HOKA Speedgoat 5 of de New Balance Fresh Foam X Hierro.

Voor elke sporter die met regelmaat rent is het handig om door middel van een video analyse te laten bepalen of een neutrale of een antipronatie schoen het meest geschikt is. Bovenstaande modellen zijn allemaal neutrale hardloopschoenen. Voorbeelden van geschikte antipronatie schoenen zijn de Brooks Adrenaline of de Nike Air Zoom Structure.

Last but not least: Hoe een schoen voelt aan je voet is het allerbelangrijkst. Dus neem er even de tijd voor en test een aantal paren in de winkel. Dan kun je goed vergelijken. Onze collega’s in alle vestigingen helpen je er graag mee.