Het was een eindeloze zomer. Wekenlang geen druppel regen en vaak koelde het ‘s nachts niet af tot onder de 20 graden. We gingen naar het strand, festivals en terrasjes want het mocht weer en het was er ook geweldig weer voor. Het was genieten, met volle teugen. Tenslotte is elke denkbare activiteit zoveel leuker in de warme zomerzon. Alles. Behalve hardlopen.

Gelukkig staat het beste seizoen voor een hardloper dan eindelijk voor de deur! De herfst. Lekker lopen met frisse temperaturen en toch vaak prachtige zonnige dagen en stemmige kleuren. Voorzichtig wat vorst aan de grond. Een bui. Die heerlijke zuurstofrijke lucht.

Kleed je in laagjes


In de zomer volstaan een korte broek en shirt, maar in de herfst heb je qua loopkleding al snel iets meer nodig. Je wilt het niet koud krijgen, maar ook niet uit je kleding ‘drijven’. Een laagje extra, maar nog zeker niet te veel. Met bijvoorbeeld een short met een longsleeve of een tight met een top en een windjack die je ook uit kan trekken, mix en match je voor elke temperatuur de juiste combi.

Denk aan je warming-up


Je spieren hebben iets meer tijd nodig om soepel te worden, zorg dus voor een iets langere warming-up. Een deel daarvan kun je ook thuis doen.

Trailtime


Om optimaal van de natuur in al die herfstpracht te genieten, is het wel zo leuk om er echt op uit te trekken in het bos of op de hei. Sta vroeg op om wild te spotten of loop juist laat met de ondergaande zon. Trek je trailschoenen aan en ga op herfst avontuur.

Lights on!


Als hardloper ben je nu minder goed zichtbaar: het wordt laat licht en vroeg donker. Laat je niet van de weg rijden doordat medeweggebruikers je over het hoofd zien. Draag lampjes of een led vest op kleding met reflectiestukken.

Weer thuis?


Doe je cooling-down lekker binnen in de woonkamer. Daarna heb je die gemberthee met honing en een warme douche zeker verdiend.