De zomer leek eindeloos maar inmiddels zien we de dagen alweer in rap tempo korter worden. Voor de één een verademing omdat de temperaturen weer gaan dalen, voor de ander begint weer die lange saaie periode van hardlopen in de duisternis. Niet iedereen voelt zich er even prettig bij en een gevoel van onveiligheid in het verkeer speelt daarbij ook een rol.

Wat kan je allemaal doen om in ieder geval zo veilig mogelijk te gaan hardlopen in het donker? We geven je graag onze tips en een selectie van onze hardloopverlichting:

Draag reflecterende kleding


Kleding met reflecterende accenten zorgt voor extra zichtbaarheid. Maar let op, er moet wel iets op schijnen voor dat gebeurt! Dat kan straatverlichting zijn, of jouw eigen verlichting. Alleen de accenten op je kleding zijn niet voldoende.

Draag verlichting


Een hesje met lampjes voor en achter, een arm of enkelband met lampjes of een combinatie ervan, het is levensbelangrijk. Zorg dat ze goed opgeladen zijn. Kies bewust aan welk been of arm je ze bevestigt om zo goed mogelijk zichtbaar te zijn. Loop je in een landelijke omgeving met veel verschil in hoogte, overweeg dan zelfs een hoofdlamp.

Misschien voel je je bijna als een kerstboom, maar je komt wel veilig thuis!

Ga niet aan de verkeerde kant van de weg lopen, loop rechts


De meningen zijn verdeeld over dit onderwerp en volgens de wetgeving mag je als voetganger aan beide kanten van de weg lopen. Toch ben je als hardloper meer een fiets dan een wandelaar en verwacht elke andere auto, scooter, fiets of vrachtwagen niemand opeens aan de linkerkant van de weg. Jij als loper aan de linkerkant veroorzaakt een hele gevaarlijke situatie als er voor je opeens een auto of fiets opduikt en je zelf geen weet hebt van het verkeer dat achter je is. Je brengt de gebruikelijke gang van zaken in de war en zeker in het donker is dat erg gevaarlijk.

Loop op de stoep


Om bovenstaande tip nog meer te omzeilen: loop waar mogelijk gewoon op de stoep.

Loop met Shokz of met niks


In het donker hardlopen vereist dat je je zintuigen optimaal benut om zo veilig mogelijk aan het verkeer deel te nemen. Hoe heerlijk het ook kan zijn om van je playlist te genieten, je hebt je oren nu hard nodig. Met Shokz kan je een goede combi maken, doordat je met dit systeem niet afgesloten bent van omgevingsgeluiden. Zonder een dergelijk systeem is het verstandiger om zonder muziek te lopen.

Neem identificatie mee


Je wil er liever niet vanuit gaan of zelfs over nadenken, maar je voorbereiding verdient het wel: stel dat er wel iets gebeurt, wat heb je dan nodig om zo goed mogelijk geholpen te worden? Neem een ID-bewijs mee en je telefoon.

Onze beste artikelen voor hardlopen in het donker, je vindt ze hier en in al onze winkels.