De H is weer in de maand. De H van hooikoorts en dat is voor de grote groep lopers (20%) die daar last van heeft geen best nieuws. Gelukkig wordt de lijst met tips om toch te blijven trainen steeds een beetje langer. Daarbij moeten sommige mensen wel degelijk rekening houden met onvermijdelijke extra rustdagen.  

ONZE BESTE TIPS 

Neem hooikoortspillen 

Het lijkt een dooddoener maar nog steeds gaan volksstammen hun rondje lopen zonder de simpelste der hooikoortstips: Slik die tabletjes, ze helpen. 

Ga vroeg 

De meeste pollen zitten vaak ‘s avonds in de lucht. De vochtigere lucht van de nacht heeft de lucht weer geklaard. Dus rennen in de vroege ochtend kan een heel stuk schelen. 

Loop nadat het heeft geregend, of tijdens 

De regen spoelt de pollen uit de lucht dus pak je kansen en maak gebruik van elke bui. Voor een onweersbui zitten er juist meer pollen in de lucht. 

Loop op de band 

Mocht je er een tot je beschikking hebben, dan is het soms geen gek idee om een dagje binnen te blijven voor je training. 

Ken je lijf 

Zorg ervoor dat je in kaart brengt wat je pollen triggers zijn. Waar en wanneer kreeg je last? Wat groeit daar allemaal? Kleine details kunnen een groot verschil maken. 

Check de apps 

Controleer de verwachtingen op een van de vele meldpunten zoals https://hooikoortsradar.nl/  En doe er iets mee. Stel je run uit als het te erg gaat worden. 

Draag een zonnebril  

Een goede zonnebril die niet van je neus zakt zorgt ervoor dat je ogen goed beschermd blijven tegen een groot gedeelte van de pollen. 

Gelijk douchen, gelijk de wasmachine aan 

Spoel direct alle pollen uit je haar met shampoo en wacht niet met een wasje draaien. Hoe eerder en grondiger je te werk gaat, hoe kleiner de kans is op een reactie. Hang je was niet buiten op. 

Kom je er met al deze tips nog steeds niet uit, raadpleeg dan je huisarts.