Al weken hoor je niet anders, snotterende collega's, je loopmaatje die ziek is of je bent zelf ook aan het kwakkelen. Sporten met koorts is niet verstandig om te doen. Koorts is als het ware een verdedigingssysteem van het lichaam dat het beschermt tegen indringers. Deze indringers kunnen zich overal in het lichaam nestelen,zoals bijvoorbeeld de spieren. Het hart is ook een spier. Indien indringers zich daar gaan nestelen is de kans op hartritmestoornissen groter en vooral als het hart zwaarder wordt belast bij inspanning.

Voordat er een advies gegeven wordt of sporten is toegestaan moet er onderscheid gemaakt worden of er een (virus)infectie is met verschijnselen zoals koorts en spierpijn of dat de (virus)infectie zich beperkt tot lokale verschijnselen boven de nek zoals loopneus, hoofdpijn en keelpijn. Een snelle manier om te checken of doortrainen verantwoordelijk is, is de zogenaamde “Neck-Check”.

Ziekteverschijnselen alleen boven de nek:
Heb je een loopneus, keelpijn, oorpijn of hoofdpijn dan is sporten toegestaan. Wel wordt aangeraden de trainingsarbeid te verminderen gedurende 2-3 dagen.

Ziekeverschijnselen (ook) onder de nek:
Bij hoesten, kortademigheid, piepende ademhaling, spierpijn in de armen en benen, algeheel ziektegevoel en uiteraard koorts wordt sporten ontraden. Hierbij geldt dan ook de regel. Voor elke dag ziekte dien je 2 dagen niet te trainen!

Bij koorts (>38-38,5 graden), spierpijn en een verhoogde hartslag (>10 slagen/min) in rust word er afgeraden te sporten. Pas ook op met pijnstillende middelen zoals paracetamol wat koortsverlagend werkt. Probeer wel enigszins in de dagelijkse bezigheden actief te blijven gezien het snelle spierverval.

Een griep of verkoudheid verbetert meestal binnen enkele dagen. Meestal ben je na 10-14 dagen weer fit. Soms kan er na een virusinfectie een bacteriële infectie ontstaan, vaak in de keel of bijholten.
 
Houd een griepje buiten de deur
Een goede, complete voeding zorgt voor een optimaal afweersysteem. Vooral vitamine C en soms ijzer lijken de weerstand te verbeteren. Ook voldoende rust om te systeem zich te laten herstellen na een zware training is ook van belang.
Probeer zo veel mogelijk contact met "grieperige" mensen te vermijden. Het wordt overgedragen door direct persoonlijk contact. Vaak handen wassen werkt ook preventief.
 
Behandeling met antibiotica van virusinfecties is niet zinvol, dit is alleen zinvol bij bacteriële infecties.
 
Sportadvies:
Zijn de ziekteverschijnselen boven de nek gelokaliseerd (zie eerder), dan is sporten toegestaan, eerste twee tot drie dagen wel op een lager pitje.
Zodra de verschijnselen ook onder de nek gelokaliseerd zijn zoals hoesten,kortademigheid, koorts, spierpijn dan is het advies niet te sporten. Dan is de regel: voor elke ziektedag is het aan te raden 1 a 2 dagen niet te sporten.

Tot slot:
Elke sporter dient een verkoudheid of griep serieus te nemen. Een sportadvies dient gebaseerd te zijn op de “neck-check”. Bij twijfel dien je de sporthervatting uit te stellen en een (sport-)arts te raadplegen. Het trainingseffect is dan toch minimaal, maar je voorkomt een mislukt seizoen en (ernstige) gezondheidsproblemen.
 

De auteur van dit artikel is drs. Petra Groenenboom, Bondsarts Atletiekunie en topsportafdeling de Gelderse Valei www.groenenboomsportsmedicine.nl