To Spotify or not to Spotify, that’s the question. Er zijn volksstammen hardlopers die nooit met muziek op pad gaan. Die luisteren naar het geluid van de vogels en hun ademhaling. Ze genieten van de rust die gepaard gaat met de monotone beweging van hun stappen op de grond. En dat is natuurlijk helemaal prima. Toch gaan we vandaag eens uitlichten welke positieve effecten zijn verbonden aan hardlopen met muziek.

 

 1. Mensen houden van synchroon
  Als mens ben je geprogrammeerd om een voorkeur te hebben voor synchrone bewegingen. Zodra je een liedje hoort dat je tof vindt begin je mee te bewegen met je handen of je voeten of je hoofd. De beat wakkert deze natuurlijke voorkeur aan en versterkt daarmee tijdens het hardlopen het plezier om je ene voet steeds weer voor je andere te zetten.

 

 1. Ritme laat ons sneller lopen
  Met muziek die goed past bij je pasritme kun je je tempo langer vasthouden. Hoger ritme, snellere passen! Probeer vanaf het begin van je run je extra bewust te zijn van dit principe, dan gaat het na een tijdje vanzelf.

 

 1. Houdt de motivatie hoog of hoger
  Als je naar muziek luistert die je gaaf vindt hou je de motivatie om elke keer weer te gaan, weer of geen weer en zin of geen zin, op peil. Bij de eerste klanken van jouw eigen fijne playlist maakt je hart een sprongetje. Voeg elk tof nummer dat je ergens hoort gelijk toe aan deze lijst.

 

 1. Blijf in het moment
  Een opbeurend muziekje kan je helpen om positieve gedachten te stimuleren en je gedachten niet af te laten dwalen naar aardse zaken als je werk, of je drukke leven. Om in het nu te zijn. Waar je iedere niet helpende gedachte, twijfel of angst als een wolkje laat passeren.

 

 1. Verbetert je RPE
  Naast hartslag, tempo of power bestaat er een minder bekende maar niet minder belangrijkere manier om je inspanning te meten. De RPE schaal ofwel de waarneming van jouw inspanning (Ratings of Perceived Exertion; een subjectieve beoordeling van hoeveel moeite een fysieke of mentale inspanning je kost). Het luisteren van jouw favoriete muziek heeft een onmiskenbare positieve invloed op deze RPE schaal. Wat is RPE en wat moet je ermee?

 

 1. Stel je vermoeidheid uit
  De energie die muziek je kan geven vertraagt letterlijk het signaal naar de hersenen waar vermoeidheid wordt geregistreerd.

 

 1. Activeer de juiste mindset
  Je kent vast het gevoel dat een soundtrack van een inspirerende film, geweldige sportcommercial of groot sportevenement bij je kan opwekken. Het laat je bruisen van energie. Een positieve vibe vliegt als een vlinder door je buik. Is het voor jou “The eye of the tiger” of iets totaal anders? Draai dit nummer even heel hard voor je gaat lopen en die Just Do It mindset staat gelijk aan.

 

 1. Bouw je playlist rond je training of race
  Met alle punten hierboven kun je concluderen dat een of meerdere playlists die bedoeld zijn voor de verschillende soorten trainingen die je doet, je kan helpen om je plezier in hardlopen te vergroten en misschien wel je prestaties te verbeteren. Een paar rustige nummers voor het in en uitlopen, wat knallers voor de kern. Een langzame duurloop lijst. Een ik heb geen zin maar ga toch lijst. Je race lijst. Het loont echt om hier aandacht aan te geven.

 

 1. Loop veilig
  Last but not least, als je je tijdens je run in het verkeer begeeft, zorg dan voor een veilige situatie. Loop niet afgesloten van omgevingsgeluiden. Pas het volume aan, laat 1 oor vrij of draag een muziek systeem waarmee je de omgeving ook nog hoort!

 

En hoe je het ook aanpakt, geniet er lekker van!

Shop Shokz