Je loopt al een tijdje of misschien wel jaren hard. Je hebt alle signalen van de buitenwereld al die tijd hardnekkig genegeerd, maar je weet het allang en je wil er nu echt mee gaan beginnen: Intervallen.

Wees gerust. Je hoeft niks te doen wat je niet kan. Je kan het zo zwaar voor jezelf maken als je zelf wil en je kan iedere training langer of korter maken, zodat het precies aansluit op jouw gevoel van de dag.

We lopen door de meest basic intervaltrainingen heen en voorzien je van tips om je op weg te helpen. Of opnieuw leven in te blazen!


Waarom is intervallen belangrijk?

  • - Je verbetert je conditie (en dat gaat vrij snel)
  • - Je wordt sneller, sterker en je mobiliteit verbetert
  • - Je verbrandt (ook in rust) meer calorieën
  • - Het is efficiënt, zelfs in een half uurtje kan je mooie resultaten boeken
  • - Variatie in je trainingen maakt je niet alleen sterker maar het is ook leuker!

Voorbeelden van intervaltrainingen

  • - 15x200m – 200m rust
  • - 10x400 – 200m rust
  • - 5x1000 – 500m rust
  • - 3x10 minuten – 3 minuten rust
  • - 3x15 minuten – 3 minuten rust

Hoe knutsel je zo’n training in elkaar?

Eerst loop je rustig 5 tot 15 minuten warm, dan doe je de intervallen en daarna loop je nog 5 tot 15 minuten rustig uit.


Hoe hard moet je lopen?

Het uitgangspunt is dat je de eerste tot en met de laatste in min of meer hetzelfde tempo loopt, dus start niet te hard. Hoe vaker je dit soort trainingen loopt hoe beter je je tempogevoel ontwikkelt. Veel doen dus!

Let op! Hoe korter de tijd/afstand van de intervallen, hoe harder je moet lopen! De 200-jes mag je dus flink gas geven. Maar denk eraan, het zijn er veel. Doseer. De langere blokken loop je een stukje sneller dan het tempo waarin je je warming up doet, maar doe niet te gek.


Hoe vaak moet je dit doen?

Minstens 1 keer per week. Als je vaker gaat, combineer dan korte en lange intervallen en verdeel ze goed over de week. Er moet voldoende rust tussen zitten. Rust kan echt een rustdag zonder hardlopen zijn, of een langzaam herstelrondje.


Nog meer intervaltraining tips

- Wat verstaan we onder rust: langzaam dribbelen rustig joggen, dat idee. Wandelen mag, als het nodig is. Als je hartslag maar weer goed omlaag gaat.

- Ben je een beginnende loper (of een herintreder) ga dan eerst voor minder herhalingen. (bijvoorbeeld 5x200) aarzel dan ook zeker niet om te wandelen tussendoor. Je bouwt het aantal bijvoorbeeld per week op.

- Heb je een hardloophorloge? Programmeer je training er dan in, daar is hij voor!

- Voel je je niet zo fit als je had gedacht op de dag van je intervaltraining, ga dan voor rustiger tempo’s, of sla ze over.

- Er zijn nog 1001 variaties op bovenstaande voorbeelden.

 

Succes! Onthoud dat je nooit thuis zal komen van je training zonder een voldaan gevoel dat je bent gegaan.