HOKA staat in de taal van de Maori’s voor ‘vliegen over de aarde’. In 2010 bedachten Jean-Luc Diard en Nicolas Mermoud het concept van een schoen waarmee je gemakkelijker bergafwaarts rent, of liever gezegd vliegt. Maar wat is nu het concept en het geheim achter deze bijzonder vormgegeven schoen?

HOKA is ontstaan aan de voet van de Franse Alpen in Annecy. De oprichters zijn fanatieke trailrunners en zochten naar een schoen waarmee je lange trails sneller aflegt. Het ideewas geboren: een dikkere, extreem goed dempende tussenzool die de spierschade vooral tijdens het dalen beperkt.

hoka verhaal

De praktijk


Tien jaar na oprichting van HOKA ONE ONE is het merk bekend en volledig geaccepteerd in de trailrunning- en ultrawereld. Veel ultralopers ervaren dat het echt werkt: ze belasten hun spieren minder wanneer ze op HOKA’s lopen. En dat is zeker handig als je veel op asfalt rent. Maar hoe kan en werkt dat dan? Het concept en geheim is tweeledig.

1. Maximum Cushioning*

Het opvallende kenmerk van elke HOKA ONE ONE schoen is de dikke tussenzool gemaakt van elastisch MEVA foam. Hierdoor biedt de schoen de ultieme demping: tot wel 2,5 keer zoveel als bij traditionele Responsive Cushioning* hardloopschoenen.

2. Meta Rocker

De tussenzool van HOKA ONE ONE heeft een ronde vormgeving, de ‘Meta Rocker’ genoemd. Door deze vorm rol je gemakkelijker van je hiel naar je voorvoet waardoor de afwikkeling extreem licht voelt. Om de afwikkeling nog makkelijker te maken, heeft de HOKA ONE ONE een geringere drop dan de meeste hardloopmerken: de 5 a 6 mm drop van de tussenzool zorgt voor een actievere loopstijl en bevordert het midvoet landen. Al deze uitvingen samen laten je ‘vliegen over de aarde’, zoals de Maori’s zeggen. 


Time to Fly


De eerste HOKA ONE ONE schoenen oogden wat lomp en zwaar. De huidige generatie schoenen zoals de Clifton zijn juist verrassend licht. Dit is onder andere bereikt door een hele lichte vorm van MEVA materiaal. Daarbij ervaar je tegelijk stabiliteit door de ‘cradle’ constructie, waarbij je voet als het ware een beetje in de tussenzool zinkt. Tijd om deze schoen eens bij jouw Run2Day te komen proberen? It’s time to Fly!

 

*Maximum Cushioning en Responsive Cushioning zijn Run2Day termen check voor meer informatie run2day.nl/run2day-schoenadvies-methode