Consistency is key voor een hardloper, maar hoe zorg je ervoor dat jij een van die bikkels wordt die je tegenkomt op dagen dat bijna niemand de straat op gaat? Omdat het koud en nat is, donker of nog erger: dat allemaal.

Bereid je mentaal voor


Een plan van aanpak om ervoor te zorgen dat je niet afhaakt zal je helpen een betere loper te worden. Dat begint met het mentale aspect. Om er op de dag zelf helemaal klaar voor te zijn begin je het liefst al ruim op tijd met jezelf indekken tegen mentale weerstand. Hoe je dat doet? Door het in je hoofd voor te bereiden. Je houdt niet zo van regen? Bedenk op dagen dat je door snijdende wind en slagregens zal moeten ploeteren om je tempo’s te halen dat het de meeste dagen van het jaar droog is. Dat het meestal prima weer is voor je rondje. Dus die paar keer nat en koud dat gaat je lukken. Thuisblijven is geen optie.

Check het weer


Een ander gedeelte van je GG-aanpak (Ga Gewoon) is het praktische stuk. Plan je training slim, zet Buienradar in om het beste moment van de dag te kiezen. Check hier ook de weercodes die de KNMI afgeeft, want als er sprake is van een bedreiging van je veiligheid door storm, onweer, sneeuw of ijzel, kun je beter je loopdagen omwisselen.

Kies de geschikte outfit


Laatste aspect is het fysieke. Kleed je goed, slecht weer bestaat niet, alleen een slecht gekozen outfit. Kies bij rennen in de regen voor een regenjack dat wind- en waterafstotend is, maar niet helemaal afsluit. Het is erg belangrijk dat je je zweet en warmte kwijt kan. Draag laagjes in de kou en kies kleding van lichtgewicht stoffen die vocht goed af kunnen voeren. Laat je in de winkel adviseren voor de fijnste spullen en ga passen om zeker te weten dat je kleding je heerlijk zit.

Succes! Er heeft nog nooit iemand spijt gehad die WEL is gaan rennen.