Het perfecte paar. Hardloopschoenen zijn er in alle soorten, maten en van verschillende kwaliteit. Er zijn honderden verschillende type schoenen die gekenmerkt kunnen worden als goede hardloopschoenen. Een goede schoen betekent alleen niet dat het ook een goede schoen voor jou is. Hoe vorm je samen met je hardloopschoenen een topteam?

Ieder model hardloopschoen is uniek en heeft een andere demping, pasvorm en stabiliteit. Heel logisch eigenlijk, want ook iedere loper is uniek en heeft een andere bouw, andere voeten, loopstijl en persoonlijke voorkeur. De ene loper loopt liever op een schoen met zachte demping terwijl de andere loper de voorkeur geeft aan een direct dempende schoen. Kortom, een goede hardloopschoen is een schoen die goed zit en waar jij lekker op loopt.

Proneren, wat is dat?
Bij het kiezen van de juiste hardloopschoen speelt je pronatiepatroon een rol. Proneren is de natuurlijke beweging die je onderbeen maakt om schokken op te vangen. Je lichaam is zo ingenieus gemaakt dat gewrichten en pezen samenwerken zoals schokdempers van een auto. De beste schokdemper is je voet. Tijdens het hardlopen beweegt je voet van buiten naar binnen. Dit komt doordat de meeste hardlopers aan de buitenzijde van de hiel landen en via de grote teen afzetten. Het naar binnen draaien van de voet noemen we pronatie. Deze beweging zorgt ervoor dat je pezen op spanning worden gezet en is dus nodig voor je lichaamseigen schokdemping.

Sommige hardlopers overproneren waardoor ze stabiliteit missen en sommige proneren minder (ook wel supineren genoemd) waardoor ze minder profiteren van de lichaamseigen demping. Op zich is dat geen probleem, maar het heeft invloed op de manier waarop je hardloopt en kan de kans op blessures verhogen. Daarom worden hardloopschoenen ontworpen voor de verschillende pronatiepatronen. Op basis van die patronen onderscheiden we bij Run2Day drie type schoenen.

Neutraal

Wanneer je voet niet naar binnen of naar buiten kantelt, kun je kiezen uit een breed aanbod van neutrale schoenen. Binnen deze categorie is ontzettend veel verschil in stabiliteit. Het kan dus dat jij beter loopt op een hele stabiele neutrale schoen, terwijl je trainingsmaatje minder steun nodig heeft. Ook hardlopers die minder proneren (supinators) lopen vaak op een neutrale schoen. Omdat deze lopers gevoelig zijn voor overbelastingsblessures is een neutrale schoen met extra veel demping vaak de beste keuze.


Support
Als je voet overmatig naar binnen zakt, en je dus overproneert, loop je waarschijnlijk het lekkerst op een stabiele schoen met goede demping en een ondersteunend element in de tussenzool dat je voet licht corrigeert. Als je voet een klein beetje naar binnen kantelt hoeft dat niet te betekenen dat je een supportschoen nodig hebt. Een neutrale schoen met 'dynamic support' kan ook een goede schoen voor je zijn. Dit type schoen geeft steun waar jij dat nodig hebt.

Control

Zakt je voet flink naar binnen en heb je een minder soepele loopstijl? Dan zijn een paar stabiele hardloopschoenen de juiste keuze. Deze schoenen ondersteunen meer daar waar nodig en hebben voldoende demping.

Proneren

 

Loopanalyse

Om erachter te komen hoe je proneert kun je bij Run2Day een gratis digitale loopanalyse uit laten voeren. Een van onze medewerkers, allemaal experts op het gebied van hardlopen én in het analyseren van voeten, maakt een opname van je voeten en loopstijl en bekijkt deze beelden vertraagd terug. Hij kan zelfs de hoeken berekenen voor de stand van je voeten. Voor de eerste analyse krijg je een neutrale schoen aan. Zo kan de medewerker zien of je voet bijvoorbeeld naar binnen kantelt, overproneert dus, en in welke mate dit gebeurt. Op basis van deze analyse en enkele aanvullende analyses bekijkt hij welke schoenen qua stabiliteit, demping en pasvorm het beste bij jou passen.

Advies

Bij zijn advies spelen ook je hardloopdoelstellingen, de ondergrond waarop je loopt, je loopstijl en lichaamsbouw een rol. Zo kan het zijn dat een zwaardere loper die overproneert maar een lichtvoetige pas heeft niet het advies krijgt een schoen in de categorie control te proberen, maar een lichtere support schoen. Meestal zijn er twee tot drie verschillende type schoenen van verschillende merken die het meest geschikt voor je zijn. In het analysesysteem kunnen verschillende beelden naast elkaar worden gezet, zodat de schoenen met elkaar vergeleken kunnen worden en onze medewerker je kan helpen de juiste schoen te kiezen. Bij het vinden van het perfecte paar komt dus veel pas- en meetwerk kijken. Maar je moet de schoen natuurlijk ook testen. Daarom mag je altijd even buiten een rondje lopen. Dan is de keuze aan jou: welke schoenen lopen het lekkerst?

hardloopschoenen kopen

 

Shopping tips

Neem je oude loopschoenen mee

Op je oude schoenen is het profiel van jouw loopstijl zichtbaar. De slijtage van je schoen geeft aanwijzingen over de manier waarop je proneert en helpt de medewerker om je goed advies te geven.

De juiste maat

Meestal koop je hardloopschoenen een maat groter dan je normale schoenen. Als je hardloopt zetten je voeten uit waardoor ze meer ruimte nodig hebben. Hebben je hardloopschoenen niet de juiste maat dan kun je zere tenen, blaren en blauwe teennagels krijgen.

Blijf bij je leest

Een verkeerde breedtemaat zorgt vaak voor teveel wrijving tussen je voet en de schoen. En wat krijg je dan? Blaren! Er zijn hardloopschoenen met een extra smalle (2A) of brede leest.

Weer dezelfde schoen?

Het nieuwe model van je huidige schoen kiezen is niet per se een goed idee. Soms veranderen fabrikanten slechts een detail, maar zelfs een kleine wijziging kan voor jouw loopstijl een groot gevolg hebben. Vraag daarom altijd wat er aan je favoriete model veranderd is en pas de schoenen voordat je ze koopt. 

 

Shop hardloopschoenen voor dames Shop hardloopschoenen voor heren