Hardloopschoenen dien je tijdig te vervangen. De vraag is vaak; wat is tijdig? Hoe lang gaan hardloopschoenen mee? Vaak zien hardloopschoenen er van de buitenkant nog goed omdat je er vaak alleen mee hardloopt. Maar schijn bedriegt. Lees hieronder waar je op moet letten en wat de levensduur van hardloopschoenen zijn.

Als je je nieuwe hardloopschoenen uit de doos haalt, zijn ze hagelnieuw, ruiken ze heerlijk naar een vers paartje waar je weer vele kilometers fijn mee kunt hardlopen. Maar zoals elk product slijten ze na verloop van tijd. Bij gebruik, maar ook als ze in de kast of onder het bed stof staan te vangen.

"Zoals elk product dat regelmatig wordt gebruikt, zullen je hardloopschoenen op den duur slijten. Hoe snel dit gebeurt, wordt bepaald door het aantal kilometers dat je erop loopt, je lichaamsgewicht en je loopstijl. "

Als je altijd op de weg loopt, zullen je hardloopschoenen sneller slijten dan wanneer je op onverharde ondergrond loopt zoals gras en bospaden. Een zware overpronator die dagelijks rent, zal zijn schoenen sneller verslijten dan een lichtere, neutrale hardloper die om de dag rent.


Hoe vaak moet je hardloopschoenen vervangen?


Het is moeilijk om één en voor iedereen hetzelfde antwoord te geven, omdat elke schoen anders gedragen zal worden, afhankelijk van je hardloopstijl, de frequentie van je runs en het ontwerp van de schoen. Als je echter een van de volgende veelbetekenende tekenen van overmatige slijtage opmerkt, is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuw paar hardloopschoenen waar je weer fijne kilometers op kunt hardlopen:

- De buitenzool is doorgesleten tot aan de witte tussenzool.
- De tussenzool voelt te zacht aan en kun je gemakkelijk indrukken met de handen. Mogelijk zie je vouwen in de lengterichting in de tussenzool.
- De hielkap wordt slapper en minder ondersteunend
- Je tenen slijten door de bovenkant en de bovenkant van de schoen scheurt
- De ene slijtzool slijt asymmetrisch in vergelijking met de andere schoe
- Een of beide schoenen staan niet meer rechtop als ze op een vlakke ondergrond worden geplaatst

Als je een of meer van deze factoren vaststelt, kom dan naar één van onze fysieke winkels of vraag via de live-chat aan product expert Jerrel Baas voor een deskundig oordeel en en eventueel nieuwe schoenen.

Hoeveel kilometer gaan hardloopschoenen mee?


De meeste hardloopschoenen gaan gemiddeld tussen de 600 en 1.000 kilometer mee. Wanneer je gemiddeld 20 kilometer per week loopt bereik je deze afstand al binnen een jaar. Na deze afstand vermindert de demping van je schoen of verdwijnt deze zelfs helemaal. Ook al laat je je hardloopschoenen in de kast staan zonder erop te lopen, is na zo'n drie jaar is de demping uit je schoenen verdwenen doordat het geblazen rubber in de zool na verloop van tijd uithardt. Je kunt dit vergelijken met een spekje dat je buiten de snoeptrommel bewaart, dat droogt uit en wordt keihard. Het resultaat: meer belasting op je gewrichten en een grotere kans op blessures.

Als je hardloopschoenen echter geen van de bovenstaande tekenen van overmatige slijtage vertonen, kun je ze mogelijk langer dragen zonder het risico op letsel te vergroten. Wel is het altijd aan te raden om even naar één van onze winkels te komen voor een schoenen APK. We kijken dan even naar het slijtpatroon van je schoenen en geven altijd eerlijke feedback.


Waarom moet je je hardloopschoenen regelmatig vervangen?


Als het uiterlijk je niet uitmaakt, vraag je je misschien af waarom je afgetrapte hardloopschoenen überhaupt moet vervangen. Ondanks wat duidelijke schade en slijtage, lijkt het alsof je hardloopschoenen prima werken, maar de echte schade ligt meestal onder de oppervlakte.

Na een bepaald gebruik zal de demping en stevigheid van de schoen verslechteren en zal deze niet langer de stabiliteit en ondersteuning bieden die hij zou moeten bieden. Als je hardloopschoenen blijft gebruiken die niet meer beschikken over voldoende demping en de technologie waarmee ze zijn ontworpen, kan het risico op blessures aan de voeten, kuiten, knieën en rug toenemen en je hardloopefficiëntie verminderen. En als belangrijkste nadeel: je loopplezier negatief beïnvloeden.


Wat beïnvloed de levensduur van je schoenen?


Er zijn een aantal factoren die bepalen hoe vaak je je hardloopschoenen moet vervangen.

Het terrein waarop je rent
Waar je hardloopt, of het nu binnen is, op de weg, op paden of een combinatie hiervan, is een van de belangrijkste factoren om te bepalen wanneer je je hardloopschoenen moet verwisselen. Om de levensduur van je hardloopschoenen te verlengen, is het belangrijkste dat je ervoor zorgt dat het terrein waarop je het vaakst loopt, het terrein is waarvoor de schoen is ontworpen.

Loop je vaak offroad neem dan een trailrunning schoen of een hardloopschoen met een grover profiel als slijtzool. Deze slijtzool is meer slijtvast en geeft je meer grip tijdens het hardlopen.

Ben je vaker op het asfalt te vinden en loop je met name lange afstanden neem dan een goed dempende schoen die ook stabiel is en ontworpen is voor langere afstanden.

Doe je vaak intervalsessies op de atletiekbaan, ga dan voor een wat lichtere schoen die waarmee je soepel over het tartan vliegt.

Je loopstijl
Je natuurlijke hardloopstijl speelt ook een rol bij het aantal kilometers dat je kunt lopen voordat je aan nieuwe hardloopschoenen toe bent. Het zal je waarschijnlijk zijn opgevallen dat geen enkele hardloper precies dezelfde manier van lopen of voetafwikkeling hebben. Als je niet zeker weet hoe je voeten de grond raken, kijk dan eens naar de zool van je oude hardloopschoenen en kijk of de voorkant of de hiel de meeste slijtage heeft. Deze informatie helpt je bij het kiezen van een schoen die beter bij jouw hardloopstijl past en langer meegaat. Neem je huidige paar hardloopschoenen dan ook altijd mee als je één van onze winkels bezoekt. Shop je online houdt dan bij een live-chat gesprek met onze collega Jerrel Baas dan altijd de schoenen even bij de hand zodat je weet welk model je hebt en de juiste maat kunt selecteren.

Shop hardloopschoenen dames   Shop hardloopschoenen heren                                 


Haklanders


Als je tijdens het hardlopen op de hak land tijdens het hardlopen dan word je in de hardloopwereld een haklander genoemd. En met haklanders is helemaal niets mis! Dit is namelijk de meest voorkomende type landing bij hardlopers over lange afstanden en het kan betekenen dat je jouw hardloopschoenen regelmatiger moet vervangen omdat de impact op het materiaal in de hak groot is waardoor er sneller slijtage optreedt.

Voorvoetlanders


Dit is de meest voorkomende type voetafwikkeling bij sprinters en meer explosieve hardlopers. Deze loopstijl wordt gekenmerkt door slijtage onder de grote teen of aan de buitenkant van de voorkant van de schoen.

Je lichaamsbouw


Je gewicht en lengte spelen een belangrijke rol in hoe vaak je je hardloopschoenen moet vervangen. Als je zwaarder bent dan de gemiddelde hardloper zullen de hardloopschoenen waarschijnlijk sneller slijten omdat de impact op de tussenzool en slijtzool hoger is. Hardloopschoenen zijn er voor elk type loper, voor elke gewichtsklasse en voor alle verschillende type ondergronden.

Shop hardloopschoenen dames   Shop hardloopschoenen heren