Om nog meer uit je sport te halen kun je vanuit alle denkbare invalshoeken zoeken naar verbetering. Gewoon, omdat het gaaf is om jezelf te blijven ontwikkelen. Een van die invalshoeken is het verbeteren of minstens zachtjes schaven aan je looptechniek. Want met aandacht wordt alles mooier. Elke training opnieuw kun je werken aan je looptechniek zonder dat je er uren extra in hoeft te steken. De basis daarvan begint met het bewust worden van jouw beweging.

Hoe loop je? Zou je je makkelijker voortbewegen als je het net even anders deed? En zo ja, hoe pak je dat dan aan? Maak om te beginnen eens een video van jezelf terwijl je rent en speel dat langzaam af. Je zult zien dat jij je eigen unieke ‘loopje’ hebt, en in grote lijnen zal dat niet veranderen.


En wat bereik je dan met die verbeterde techniek?


 Je ‘running economy’ of loop-efficiëntie verbetert en dit gaat je sneller maken. Het andere effect is het verminderen van blessures. Dit maakt je indirect ook sneller. Tenslotte kun je ongehinderd doortrainen als je geen blessures hebt.

Hoe pak je het aan?


- Ga voor een middenvoet landing.
Begin vanuit staande positie even te marcheren en je zult merken dat je dan gelijk de goede landingsplek te pakken hebt. Als je dan rustig begint te joggen merk je dat een middenvoet landing automatisch op gang komt. Was je tot nu toe een echte haklander, ga dan voorzichtig te werk. Zo’n aanpassing vereist een rustige opbouw.

- Verhoog je pasritme.
Neem kortere, snellere stappen. Je gaat nu meer landen boven je lichaamszwaartepunt en hiermee verminder je de belasting op je gewrichten.

- Beweeg je armen ontspannen langs je lichaam en houd je ellebogen in een hoek van 90 graden.
Ze zwaaien voorwaarts en niet overdwars. Het idee is dat ze in de richting bewegen van waar jij heen wil gaan, en dat is natuurlijk vooruit.

- Loop rechtop
Houd een rechte en ontspannen houding aan terwijl je loopt. Zorg ervoor dat je hoofd in lijn is met je ruggengraat en kijk naar voren, niet naar beneden.

- Een sterke core helpt je aan een stabiele houding.
Daarvoor hoef je geen uren te trainen. Met kleine oefeningen bereik je al veel. Denk hierbij aan eenbenige squats en andere simpele balansoefeningen die je regelmatig uitvoert.

- Oefeningen
Met specifieke loopscholingsoefeningen die je als onderdeel van je warming-up kunt uitvoeren werk je actief aan de verbetering van je techniek. Zeker als je dit consistent blijft doen.

Wil je op maat gemaakte training om hier nog verder mee te gaan? Zoek dan een individuele hardloopcoach of trainer die een op een met jou aan de slag gaat. Daarnaast kun je ook in onze winkels terecht voor deskundig advies en specifieke looptrainingen.