Je hardloopspullen natuurlijk! Niets is mooier dan op hardloopschoenen onbekende paden ontdekken. En zo blijf je ook tijdens je vakantie lekker fit. Hardlopen in een andere omgeving vraagt om iets meer voorbereiding dan thuis. De do's and dont's.

Vliegen en rennen
Na een lange reis is niet het verstandig om meteen je hardloopschoenen aan te trekken. Vooral niet als je last hebt van een jetlag. Rust lekker uit en neem de tijd om te wennen aan de omgeving en het klimaat. Na een paar dagen relaxen mogen je hardloopspullen uit je koffer.

Compressiekousen tegen opgezette voeten en enkels
Vaak zit je tijdens het reizen lang in een dezelfde houding. Of het nou een lange vliegreis op autorit is. De compressiekousen van Herzog zorgen dat je bloedsomloop gestimuleerd wordt tijdens het zitten. Natuurlijk is het verstandig om in het vliegtuig zo nu en dan even op te staan en de benen te strekken. Bij een lange autorit geldt hetzelfde maar dan bij een tankstation of parkeerplaats.

Route
Op Google maps kun je de omgeving van je vakantieadres bekijken en een rondje uitstippelen. Op de website runtheplanet.com vind je hardlooproutes over heel de wereld. Of vraag bij de receptie van je hotel of camping of ze een leuke route weten. Is je innerlijke TomTom gauw van slag? Kies een route langs het water. Loop een aantal kilometer heen, keer om en ga weer terug. Best een prestatie als je dan nog verdwaalt.

Sightjogging
Maak je een stedentrip? Check voor je vertrek of er een sightjogging tour wordt aangeboden op jouw bestemming. Je rent dan samen met een gids langs alle bezienswaardigheden van de stad. Een tour en workout ineen dus. Win-win!

Op hoge hoogte
In Nederland loop je waarschijnlijk voornamelijk op vlak terrein. In het buitenland is de kans groot dat je onderweg heuvels tegenkomt. Heuvel op en af lopen vraagt behoorlijk wat van je lichaam. Doe het rustig aan en neem heuvel op kleine pasjes en vergroot je paslengte heuvel af. Lopen in de bergen is behoorlijk pittig. Als je boven 1500 meter hoogte bent zal je merken dat er minder zuurstof in de lucht zit. Neem de tijd om te acclimatiseren en luister naar je lichaam. Een fikse wandeling is ook een goede workout.

Warm weer
Bij temperaturen boven de 25 graden is het verstandig om langzamer en minder ver te lopen. Is het zo warm dat het zweet al over je rug loopt als je in slakkentempo naar het strand wandelt? Loop dan 's morgens vroeg of na zonsondergang. Vergeet niet voldoende te drinken voor en na je run. Neem een flesje water mee voor onderweg als je langer dan een half uur wegblijft.

Wat neem je mee?
Je telefoon en een briefje met je naam en de gegevens van je reisgenoot. Je weet natuurlijk maar nooit wat er onderweg gebeurt. Ook is het handig contant geld bij je te stoppen. Als je het echt niet meer volhoudt kun je met een taxi terug of je kunt wat eten of drinken kopen als je langer onderweg bent dan gepland.

Hardlopen op vakantie tips