Over ruim een maand staan 45.000 deelnemers aan de start van de marathon die al een half jaar geleden binnen no time was uitverkocht: De TCS Amsterdam marathon. Nu de populariteit van hardlopen in het algemeen en marathons in het bijzonder naar ongekende hoogten stijgt, is het drukker dan ooit in Amsterdam op 20 oktober. Wordt dit de eerste keer dat je erbij bent? We vertellen je er alles over in dit blog.

In meer dan veertig jaar is het evenement uitgegroeid tot een van de grootste marathons van de wereld. En niet alleen de grootste. TCS Amsterdam marathon is in het bezit van het World Athletics Platinum label. In deze internationale selectie van leidende wegraces staat Amsterdam op de ranglijst van snelste steden op nummer 4. Niet gek dus dat het evenement razend populair is, ook in het buitenland. Liefhebbers van marathon city trips uit meer dan 100 landen vinden hun weg naar het Olympisch Stadion. De vraag is dan ook:

Wat maakt deze marathon zo bijzonder?


Zoals genoemd is het snelle parcours een belangrijke factor. Daarnaast is de start en finish in het beroemde Olympisch Stadion een geweldige belevenis. De unieke sfeer van Amsterdam is te vangen in het internationale karakter van de deelnemers maar ook van de bewoners. De locals van Amsterdam zijn allang niet meer alleen geboren Amsterdammers, het is ook een expat-stad bij uitstek. Het parcours staat voor het grootste gedeelte ramvol met enthousiast publiek, zeker de laatste lastige 7 km.

Over het parcours


Zoals gezegd is de start in het Olympisch stadion een iconisch begin van de race. En het is er heel erg druk, iets om zeker rekening mee te houden. Op elke 5 kilometer zijn er verzorgingsposten.

Bij het 4 km-punt loop je onder het Rijksmuseum door. Dit eerste stuk is behoorlijk druk dus zorg dat je een goede plek inneemt in het startvak. Laat starten betekent drukte met lopers die langzamer lopen dan jij. Dat kan stress opleveren. Maar wat je ook aantreft, laat je niet gek maken.

Rond de 13 km loop je de stad uit. Bepaal of je de wind mee of tegen hebt langs de Amstel en deel dat stuk slim in, je moet heen en terug. Pas je tempo daar op aan en sluit aan bij andere lopers. Aan de andere kant van het water lopen dan al de elitelopers bij het halve marathonpunt. Er hangt waarschijnlijk een helikopter in de lucht, gaaf om te zien en horen. Het is er wat saaier qua publiek maar een mooi stuk om de focus en rust te bewaren.

Als jij het halve marathon punt bereikt, loop je weer richting stad. Nog een eind te gaan maar ook al een eind achter de rug. Naar mate jij het zwaarder zal gaan krijgen neemt de drukte toe, een groot voordeel van deze race. Het gejuich gaat steeds meer toenemen. De stad komt in zicht. Daar staan grote cheerzones met keiharde muziek en confetti om je erdoorheen te sleuren.

Rond 36 km passeer je een redelijk heftig viaduct. Die gaat even taai aanvoelen maar daarna gaat er zoveel om je heen gebeuren dat je nauwelijks tijd hebt om het allemaal in je op te nemen. De Stadhouderskade, die eigenlijk al als een soort finish aanvoelt. Je benen doen pijn maar je kan niet anders dan genieten van de energie van dit drukke mooie stuk.

Bij het 39 km punt loop je het Vondelpark in. Als je het park kent zal het als een vrij lang stuk aanvoelen. Maar je weet het, nu ben je er bijna. Het kan niet meer misgaan. Als je eruit loopt kom je op het ook vrij hysterische stuk op de Amstelveense weg, waar een paar drukke kroegen zitten met gezellig volk. Daar is het nog even tanden op elkaar, want daar is nog een stuk vals plat. En oppassen geblazen door de tramrails.

En dan ben je er. Dat laatste bochtje door het Olympisch stadion zal ongetwijfeld ook voor jou Olympisch aanvoelen. Hoe moe je ook bent en hoe klaar je er ook mee bent, dat gaat geweldig zijn. Gefeliciteerd! Die medaille is je van harte gegund.

Voor al je gels, race gear en moeillijke vragen staan we in al onze winkels voor je klaar. De dagen voor de TCS Amsterdam marathon zijn we te vinden in onze stand en carbon corner op de Expo. Tot daar!