Vorige week waren we met Run2Day bij adidas Road 2 Records. Een prachtig event waar meer dan 100 adidas topatleten records probeerde te verbreken op verschillende afstanden. Het resulteerde in een weekend vol PR’s, 9 nationale records en een wereldrecord op de mijl.

In alle hectiek kregen we een paar minuten om te praten met de legendarische Haile Gebrselassie. De vriendelijke en toegankelijke oud wereldrecordhouder ziet er nog fier en fit uit. Hij loopt rond de zaal, praat met een paar atleten en kennissen, allemaal met een brede glimlach op zijn gezicht.Haile Gebrselassie?
Gebrselassie's carrière omvat een indrukwekkende reeks wereldrecords en Olympische medailles die hem wereldwijde erkenning en bewondering hebben opgeleverd. Zijn vastberadenheid, doorzettingsvermogen en snelheid hebben hem niet alleen tot een van de grootste atleten van zijn tijd gemaakt, maar ook tot een inspiratiebron voor generaties na hem.

Ons gesprek
Hij komt rustig bij ons op de bank zitten. Zijn houding voelt open, warm en geeft direct het gevoel dat je alles aan hem kan vertellen en als iemand die heel veel wijze woorden heeft.

JB – Vindt u het goed als we tussendoor wat foto's maken terwijl we praten?

HG - Natuurlijk! Dan ga ik hier gewoon relaxen.  *Gaat op de bank zitten*

JB - Tijdens uw carrière, interviews en oude filmpjes viel het me op dat u er veel plezier in leek te hebben. U was altijd grapjes aan het maken met iedereen. Wij hardlopers zoeken denk ik altijd de balans tussen plezier en prestatie, omdat we het oprecht leuk vinden om te doen. Wat was een van de grappigste dingen die u hebt gezien tijdens het hardlopen?

HG - Heel veel dingen vond ik grappig! Tijdens het lopen heb ik veel grappige dingen gezien. Sommige mensen gaan hardlopen met hun hond. Kun je je voorstellen dat een hond een halve of zelfs een hele marathon loopt!? Of wat je bij grotere races ziet, wat mensen dan allemaal voor gekkigheid uit de kast halen. Vooral in Londen, dan komen ze helemaal verkleed. Dat vind ik erg komisch.

JB - Dit jaar is een sportief jaar met o.a. de Olympische Spelen, het Europees kampioenschap voetbal. Wat voor sporten volgt u, naast uiteraard atletiek?

HG - Ja voetbal volg ik wel. Maar alleen de goede wedstrijden, niet alles. Ik ben niet echt fan van 1 club maar ik hou ervan om ernaar te kijken. Maar atletiek blijft voor mij nummer 1. Altijd.

Alle soorten atletiek. Verspringen, hoogspringen, discuswerpen, hardlopen. Dat blijft mijn favoriet, daar kijk ik naar uit.

JB - Veel atleten hebben hard getraind voor de aankomende Spelen. U heeft 2 gouden medailles gewonnen op de 10.000 m, in Atlanta en in Sydney. Naar welke landen gaan de plakken dit jaar denkt u?

HG - De 10.000m zal verdeeld worden tussen Kenia, Oeganda en Ethiopië. Deze landen hebben nog steeds hele goede atleten. We zullen gaan zien wie gaat winnen. En Sifan is natuurlijk heel erg sterk. Als we het hebben over de 5000m denk ik dat Jakob Ingebrigtsen, met 2 wereldtitels, een kanshebber is. Hij is fysiek en mentaal erg sterk en heel slim. Hij snapt de Ethiopiërs en Kenianen als geen ander.

JB - En de marathon?

HG - De marathon gaat natuurlijk tussen Ethiopië en Kenia. En Oeganda. Wie er gaat winnen? Dat zal van de dag afhangen. En natuurlijk het weer. Het kan erg warm zijn in Parijs. Ja echt heet zelfs. Maar natuurlijk zal het tussen die 3 landen gaan.

JB - Nog wat vragen over uw races. Had u rituelen voordat u ging starten? Zoals eerst de linkerschoen veteren en dan de rechterschoen?

HG - Nee, niet echt iets specifieks. Het enige was dat ik extra aandacht gaf aan of mijn veters goed genoeg gestrikt waren. En dat checkte ik dan extra.

JB - Dat er veel koolhydraten gegeten moeten worden voor en tijdens een race, dat weet iedereen. Maar wat at u bijvoorbeeld als eerste na een race?

HG - Dan at ik niet zo veel. Zeker geen soep, omdat je spijsververtering niet goed werkt als je moe bent. Tijdens trainingsperiodes at ik veel ijzerrijke Ethiopische teff pannenkoeken, injera genaamd.

Jerrel Baas