Jouw verhaal en passie (Je verleden en mindset toen je jong was)

Was er een specifiek moment in je jeugd waar jouw drive en doorzettingsvermogen voor het eerst tot uiting kwam?


Ik denk dat mijn deelname aan de parkruns toen ik nog op school zat de basis heeft gevormd voor mijn veerkracht van vandaag. Ik had een loopmaatje, hij was altijd beter dan ik en hij won vaker wedstrijden. Iets in me wilde gewoon van hem winnen. Gaandeweg kwam ik wat meer bij hem in de buurt. Mijn toenmalige coach zei toen dat ik minder op hem moest letten en meer op mijn ademhaling. Uiteindelijk werd ik beter dan hij en leerde daarmee een belangrijke les over de kracht van de geest.

Jake Catterall

Was jij een waaghals toen je opgroeide?


Zeker. Mijn broers en ik keken Jackass toen we klein waren en veel daarvan is waarschijnlijk niet zo geschikt voor dit interview. Ik had een uitgesproken liefde voor snelheid en adrenaline, ik hield van downhill MTB circuitjes met enorme sprongen en ook ging ik 8 jaar lang elk weekend klimmen in een indoor klimmuur bij mij op de sportschool. Beide geen gebruikelijke activiteiten in de plaats waar ik woonde.

In welke sporten blonk je uit?


Hardlopen, fietsen en klimmen waren de belangrijkste, later kwamen daar nog motorsporten zoals karten en motorrijden bij. Daar ontdekte ik dat ik iets tot de absolute max kan pushen en tegelijk de controle kan behouden. Dat heeft mijn levenspad op veel manieren veranderd.

Wie waren je sporthelden?


Paula Radcliffe was en is mijn ultieme sportheld. Ze leerde me dat je, ongeacht hoeveel pijn het doet, altijd door kan gaan.

Wat je hebt bereikt in sport en hoe dit gebeurde (focus op je leven als atleet, valkuilen)

Welk sportevenement wakkerde de honger naar presteren aan?


Na een paar jaar in de echte, werkende wereld toen ik midden 20 was, ontdekte ik dat ik niks meer deed met die rare skills die ik als kind had geleerd. Ik besefte dat een belangrijk deel van mij totaal onbenut werd. Ik had moeite om me aan te passen in het gewone mensen bestaan maar ik wist ook niet goed wat ik dan wel wilde. Ik schreef me in een opwelling in voor een hele Iron Man. Dat leerde me wat echte discipline is en hoe het voelt om te doen waar je van houdt.

Op welke prestaties ben je het meest trots? (Ook die niks met sport te maken hebben)


Die Iron Man voltooien voelde als een enorme levens veranderende gebeurtenis. Daarna deed ik mee aan een 100km wedstrijd als training voor een 200km ultraloop bij een temperatuur van 40 graden. Een jaar later fietste ik in IJsland een beroemde tocht van 1400km aan 1 stuk. Ik was 3 dagen wakker. Ik heb een documentaire serie gemaakt over al deze grote missies, dus die kun je kijken!

Wat geeft je de meeste energie en motivatie in je trainingen om door te zetten?


Motivatie wordt overschat. Wees eerlijk, bijna niemand (Op een paar compleet gestoorden na) heeft motivatie om om 5 uur ‘s morgens te gaan trainen en dat 6 keer per week. Het is vaak gewoon ellendig. Maar de beloning voor degenen die het toch doen is groot. Voor mij is het discipline boven alles. Jezelf leren belonen voor je eigen discipline werkt als een soort raketbrandstof.

Jake Catterall

Doelen stellen, ze bereiken en omgaan met motivatie

Hoe werk je toe naar een groot evenement?


Elk groot evenement begint met een white board sessie. Ik heb thuis 2 grote white boards en elke keer volg ik dezelfde procedure. Schrijf het grote doel in het midden. Links schrijf ik allerlei dagelijkse handelingen op die ik ga uitvoeren om aan mijn discipline te werken. Denk aan de tijd nemen om vroeg op te staan, koude douches, een dagboek bijhouden, bewust dankbaar zijn, wandelingen maken. Rechts schrijf ik elk klein subdoel dat ik kan verzinnen als voorbereiding op het grote doel. Een voor een werk ik dan al die doelen af en als ik ze heb uitgevoerd, en dan ben ik er klaar voor.

Hoe heb je deze werkwijze ontwikkeld?


Boeken zoals Design your life van Bill Burnett en Dave Evans en You Can’t Hurt Me van David Goggins en allerlei podcasts van Brian Rose gaven me het inzicht dat het bij het neerzetten van grote prestaties allemaal neerkomt op verantwoordelijkheid nemen voor jezelf. Toen heb ik mijn eigen methode in elkaar geknutseld en die volg ik tot op de dag van vandaag.

Heb je mensen waar je tegenop kijkt als het gaat om de manier waarop jij toewerkt naar een doel?


Iedereen die een eigen bedrijf is begonnen of zijn dromen ten volle najaagt is een inspiratiebron voor mij. Ik neem graag de tijd om mensen vragen te stellen over hun leven, wat ze hebben gedaan en hoe, ook al heeft hun vakgebied niks met dat van mij te maken. Ik heb intussen geleerd dat iedereen maar wat doet, maar uit dit soort kleine gesprekjes kan je veel halen om jezelf nog verder te verbeteren.

Wat is jouw mantra?


‘Een nee is een halve ja’. ‘Pijn is slechts tijdelijk’. ‘Ook dit zal voorbijgaan’. En af en toe ‘F&%K!!!!!’ (Want goed hard vloeken is soms alles wat je nodig hebt).