Als er iemand een abonnement heeft op ‘niet opgeven’ is het Khalid Choukoud. Zijn stamina leverde hem onlangs een ticket op haar de Olympische marathon van deze zomer. Deel 2 van een verhaal over de atleet die niet opgeeft.

Wie herinnert zich de achttienjarige Khalid Choukoud nog, die uit het niets Nederlands kampioen cross werd bij de A-junioren? Hij refereert eraan tijdens het interview. ‘Weet je dat nog? Dat was de eerste keer dat je me interviewde, in 2004.’ Met ogen vol vuur: ’Toen zei ik het al tegen je: ik wil naar de Spelen.’ Zijn droom komt uit en dat is geen vanzelfsprekendheid, voor niemand, maar zeker niet voor hem. In die tijd spiegelde hij zich aan zijn hardloophelden Kamiel Maase en Hicham El Guerrouj. ‘El Guerrouj is een van de beste atleten aller tijden’, vindt Choukoud. ’Tijdens de Spelen van Atlanta viel hij tijdens de race, het belangrijkste moment van zijn leven tot dan toe. Hij was 430 meter verwijderd van het goud en werd uiteindelijk twaalfde. Maar hij vocht zich terug en pakte in 2004 dubbel olympisch goud. Hij loopt zo mooi, hij heeft de mooiste stijl die ik ooit heb gezien, net als Kipchoge.’

Vallen


Die val van El Guerrouj, dat betekende achteraf veel voor Choukoud. Want ook hij viel op een belangrijk moment, namelijk tijdens de marathon van Rotterdam in 2018, nadat hij in 2017 moest opgeven met blaren. Een paar jaar na zijn debuut in 2014 in een tijd van 2.10:52 leek zijn droom in duigen te vallen. In 2019 kwam hij in Eindhoven tot 2.12:56. De 2.10 leek ver weg, tot de pandemie ineens alles veranderde.

khalid banner 1

Geluk


‘Ik train altijd alleen, ik heb altijd alles alleen gedaan eigenlijk’, vertelt hij in zijn appartement in de Haagse Schilderswijk. Hij en zijn vrouw zijn er drie weken geleden ingetrokken met hun twee levendige katten. Ze zijn in afwachting van hun eerste kind. Ze zijn gelukkig, stralen ze uit. ‘Zonder mijn vrouw had ik het echt niet gered’, weet Choukoud. ‘In een tijd waarin iedereen aan me twijfelde, hield ik het vertrouwen dat het me zou lukken. Zonder mijn vrouw weet ik echt niet waar ik nu was; ze geloofde in mij. Ik was mijn sponsors kwijt, had geen euro meer op de bank. Toen kreeg ik de kans om samen met Run2Day mijn droom waar te maken, en er is niemand die mij kan stoppen. Niemand. Ik heb zo hard getraind, dit neemt niemand mij af. Ik ben nu 35, maar mensen vergeten dat ik nog maar zes marathons heb gelopen, waardoor ik me frisser voel dan ooit. Ik heb me ontwikkeld tot een echte marathonloper.’

Schoenen


Hij is blij met de ontwikkeling in hardloopschoenen; hij traint vaak op de Nike Alpha Fly, een wat zachtere schoen. Na een jarenlange zoektocht naar de beste schoen, lijkt hij die nu gevonden te hebben. ‘Ze helpen me mijn spieren minder te belasten. Ik heb gemerkt dat ik na 30 kilometer geen last heb van mijn kuiten en dat werkt ook mentaal door. De schoen maakt je sneller, dat klopt, maar er zit geen motor in, hoor! Je moet het tempo zelf volhouden. Je benen blijven er frisser bij. De klappen op het asfalt zijn minder hard, waardoor er ook minder regenwater opspat en dat is minder koud.’ De Nike Vapor Fly Next% is lichter en sneller; daarmee loopt Choukoud zijn snelle trainingen en wedstrijden. Al zijn trainingen doet hij op carbonschoenen. ‘Het loopt lekker en ik herstel sneller met deze schoenen, waardoor ik ook de volgende dag weer hard kan trainen.’

khalid banner 2

Hoogste doel


Jarenlang liep hij op hoog niveau, zonder zijn lichaam echt goed te kennen. ‘Vroeger startte ik altijd te hard en had ik aan het einde niet veel meer over. Maar nu bewaar ik het beste voor het laatst; tegenwoordig loop ik de laatste tien kilometer altijd in 30-laag’, grijnst hij. ‘Nu ik mijn hoogste doel hebt bereikt, ga ik met nog meer liefde naar de trainingen. Ik weet dat ik de Spelen nooit had kunnen halen zonder de diepe dalen. De tegenslagen hebben van mij een ijzersterke atleet gemaakt.’