Hi, Ik ben Stan Niesten, 26 jaar oud en New Balance atleet. Ik loop afstanden van 3000 meter tot en met de marathon, dus lekker gevarieerd. Afgelopen voorjaar, in Rotterdam, heb ik gedebuteerd op de marathon in een tijd van 2.14.

Naast dat ik New Balance Atleet ben, ben ik werkzaam als Web Data Analyst bij een groot mediabedrijf. Ik doe dit werk parttime, zodat ik dit goed te combineren is met mijn trainingen. Andere hobby's naast het hardlopen hebben ook voornamelijk te maken met sport, ik kijk zelf graag naar wielrennen of voetbal op televisie. Als de sportplanning toelaat vind ik het ook leuk om een drankje te doen met vrienden.

Stan Niesten

Wat betekent hardlopen voor jou?


Hardlopen is voor mij een mooie uitlaatklep om even het hoofd leeg te maken. Voor mijn werk moet ik vooral veel nadenken en fysiek hoef ik mezelf hierbij niet in te spannen. Een hardlooptraining is hierbij precies het tegenovergestelde, ik zie dit daarom als een perfecte balans.

Waar loop je graag?


Ik geniet van hardlopen in het duin- of strandgebied, dat is wel echt mooi om lekker de natuur in te gaan en gewoon een lange ronde in de rust te lopen. Ik woon zelf dichtbij het Heemskerkerduin, wat een zeer mooi en divers en zich perfect leent voor langere duurlopen of tempos.

Het mooie van hardlopen is dat iedereen zijn eigen doel kan hebben, of je nu een recreant of een wedstrijdloper bent. Voor mij als wedstrijdloper geniet ik van het proces van het toewerken naar een bepaald doel. Vanaf volgende week zal ik mezelf weer gaan focussen op de marathontraining. Mijn volgende marathon staat ook gepland dit najaar en dat is hopelijk mijn piekmoment.

Wat doe je graag buiten de sport om?


Hardlopen is de mooiste sport die er is in mijn ogen, maar de keerzijde zijn toch wel de blessures die kunnen ontstaan. Ik haal zelf veel plezier uit fietsen, vaak doe ik dit met vrienden wat het ook gezellig maakt en het is een zeer nuttige training voor het hardlopen. Naast dat ik meer hardloop kilometers ga maken, vanaf augustus, zal ik altijd blijven fietsen. Fietsen of andere alternatieve trainingen worden vaak onderschat door hardlopers, maar ik ben van mening dat dit juist een goede afwisseling is.

Wat zou je hardlopers willen meegeven aan advies?


Om een betere hardloper te worden raad ik aan om:
1. meer variatie brengen in tempo tijdens het hardlopen, bijvoorbeeld door minutenloopjes.
2. door te afwisselen in schoeisel.
3. genoeg koolhydraten/eiwitten te drinken/eten.
4. meer alternatieve trainingen te doen, zoals zwemmen of fietsen.

Stan Niesten

Wat draag je het liefst tijdens je runs?


Mijn favoriete New Balance is toch wel de 880v13. Deze gebruik ik altijd voor mijn rustige duurloopjes. Deze schoenen bieden genoeg stabiliteit en demping voor een comfortabele duurloop. Indien er bijvoorbeeld een tempoduurloop op het programma staat dan pak ik bijvoorbeeld een schoen uit de FuelCell line. De SuperComp schoen is een goede schoen voor de tempoduurloop en voor een wedstrijd- of zeer harde training pak ik toch de Fuelcell Elite. Qua New Balance kleding pak ik zelf vaak de Heat Grid Half Zip, met New Balance shorts.