100km, de meeste hardlopers leggen deze afstand af opgedeeld in een paar hardloopsessie. Jake Catterall doet het op Global Running Day (3 juni) in 1 keer. Niet van A naar B maar in 31 ronden in het Vondelpark en Run2Day is erbij.
jake 1

Wie is Jake?
Jake Catterall is een in Amsterdam woonachtige Brit die van uitdagingen houdt. Dit is een beetje een understatement want hij heeft meerdere Ironmans gedaan, is een 1:14 half marathonloper, heeft (nonstop) 714km van Amsterdam naar Berlijn gefietst in 28 uur en heeft verschillende bergen beklommen. Zijn droom is om het wereldrecord te zetten voor het rand-tot-rand doorkruizen van Antarctica door de Zuidpool heen - niet ondersteund en zonder hulp.

Waarom zoekt Jake deze extreme op? Jake’s drive is in zijn woorden:

“I leverage regret to push me further”

Het gevoel niet genoeg te doen in het leven of niet het meeste uit een evenement te halen, is de onderliggende drive van zijn prestaties.

De 100km
Dertig ronden in het Vondelpark staan 10:00 ’s ochtends op het programma voor Jake. Voor deze ongelofelijke run was zijn verst gelopen afstand 60km. Dit betekent bijna een marathon aan onbekend terrein wat hij moet overwinnen. Voor veel lopers een ondenkbare situatie maar voor Jake is het een “walk in the park”. Want deze run is als voorbereiding/ training voor een groter project. Hij gaat binnenkort 200km door Nederland lopen. Dit is allemaal als voorbereiding voor zijn droom. Zie hier de 200km route.

De 30 ronden in het Vondelpark loopt hij gelukkig niet alleen. In het begin lopen zijn Patta Running Team teamgenoten mee. Andere lopers haken ook aan en Run2Day is er natuurlijk ook bij om een paar ronden te supporten. Tekst gaat verder onder de foto

jake 2

Jake praat tijdens het lopen vooral over het mentale aspect van de afstand en hoe hij zich daarop voorbereid. De afstand heeft hij voor de race tientallen keren in zijn hoofd gelopen en vooral gevisualiseerd. Enige waar hij zich niet op voor heeft kunnen bereiden is de fietser die hem bij kilometer 75 aanrijdt. Jake lijkt het bijna niet eens door te hebben. Want na een korte blik naar achter waar de fietser op de grond ligt, keer hij zijn hoofd weer en loopt met een focus verder.

Jake finisht zijn 100km in 8:58:56 uur met een pace van 5:23/km. De laatste 3 km rent hij trouwens met een gemiddelde pace van 4:13/km. Check de prestatie op Strava

jake 3

Elevon 2
Jake draagt tijdens de 100K-run de Elevon 2: de premiumtrainer met demping die meer ondersteuning in de midden- en voorvoet geeft. Dit geüpdatete model is voorzien van een zachtere cushion om het instapcomfort te verhogen én een verlengd hielstuk voor een soepeler afwikkeling van de voet. “De schoenen voelen voor mij zo natuurlijk aan dat ik tijdens het rennen niet meer bezig ben met de landing of afwikkeling van mijn voeten, maar alleen nog maar met het lopen zelf. Met andere schoenen had ik dat nooit.”, aldus Jake.