Published By: Bibi 4 jun. 2024
Tijdens die warmste zomerdagen kun je besluiten om je hardloopschoenen in de kast te laten en naar het strand te gaan. Toch is je rondje rennen vaak zo gek nog niet, zeker als je jezelf een doel hebt gesteld: Je hebt je hardloopwedstrijd gepland, je wil conditie opbouwen of onderhouden. Wat het ook is, consistentie is een belangrijke factor van elk succes. Gaan dus.
Hoe pak je het aan?
Tip 1 is dat blootstelling aan warmte zorgt dat je eraan went. Mijdt de warmte dus niet maar geef je eraan over. Na een aantal warme dagen heeft je lijf zich aangepast en kun je er beter tegen. Dat betekent niet dat je vol gas moet geven. Aanpassen is een proces, dat mag best wat tijd kosten. Rustig trainen dus, volg je lijf en je gevoel.
De kerntemperatuur van de een is hoger dan de andere, het is per persoon verschillend hoe die aanpassing verloopt. Bij temperaturen boven de 25 graden is het sowieso verstandig om rustiger te lopen, het lichaam moet harder werken om de warmte kwijt te kunnen. De waargenomen inspanning (RPE of perceived effort) en hartslag geven hier duidelijke signalen die je niet moet negeren.
Je voorbereiding begint eigenlijk al de dag voor je training. Een slecht gehydrateerd lichaam heeft meer moeite met het reguleren van zijn/haar temperatuur. Op tijd zorgen dat dit voor elkaar is zorgt voor een goede start. Om het in de gaten te houden, check je je urine. Merk je dat de kleur aan de donkere kant is, dan drink je extra water.
De algemene aanname dat witte kleding koeler is dan zwarte blijkt volgens recent onderzoek niet waar te zijn. Draag vooral luchtige, dunne kleding van synthetische materialen die zorgt voor ventilatie tussen de huid en de kleding, zodat zweet kan verdampen en lichaamswarmte afgevoerd.
Een laag vette crème maakt dat de huid extra wordt geïsoleerd en dat maakt het lastiger om te zweten. Zeker op het gezicht en in de nek. Hoewel het logisch en verstandig is om je in te smeren tegen verbranding, is een bijkomend nadeel dat je daarmee de huid afsluit. Gebruik zonnebrandcrème voor sporters waar nodig, maar smeer dagcrème of bodylotion pas na je training. Zo voorkom je een extra gevoel van warmte.
Als je voor je training je lichaam koelt door ijswater te drinken, verlaag je je kerntemperatuur een beetje, lekker om fris te starten en het zal langer duren voor je op stoom bent. Het zijn de puntjes op de i die het je makkelijker maken. Tijdens het lopen is dit een minder goed idee, je riskeert hier dan dat je last van je buik krijgt.
Probeer wanneer het maar kan in een schaduwrijke omgeving te lopen. Dan kan het warm zijn, maar zonder het branden van de zon voelt het een heel stuk prettiger. Ook de koelte van het water neemt net de scherpste randjes weg. Toch naar het strand dus.
Heb je vragen over hardlopen in de warmte? In al onze winkels staan ervaren hardlopers die je graag adviseren.