Hij is elke dag keihard aan het werken om alles uit zichzelf te halen wat erin zit. Hij is in de volle overtuiging dat zijn mooiste en beste jaren nog voor hem liggen. Al zijn halve leven doet hij alles voor zijn sport en als het aan hem ligt de andere helft ook. Er zijn 4 miljoen mensen in Nederland die hardlopen, maar zoveel liefde voor lopen als Richard Douma heeft kom je niet zo heel vaak tegen. Op de vraag of hij ons iets meer kan vertellen over zijn ervaringen met de horloges van COROS, komt er een mooi gesprek op gang over de manier waarop hij zijn sport beleeft.

Richard Douma?


In zijn beginjaren specialiseert Richard zich in middellange afstanden zoals de 800 en 1500m en behaalt hij bij vele nationale kampioenschappen de titel. Als hij later als senior ook op internationale toernooien voor deze afstanden gaat meedoen, kan hij goed meekomen. Maar het gaat nog beter als hij de stap maakt naar langere afstanden. In 2020 evenaart hij het Nederlands record op de 10 km tijdens de 10 kilometer-wedstrijd in Valencia, in een tijd van 28.08. Het record van Abdi Nageeye in 2013. In 2021 loopt hij zelf een Nederlands record op de 5km tijdens een wedstrijd in Monaco, in 13.27. En dan lonkt daar toch die marathon. In 2022 is zijn debuut in Rotterdam, daarna Valencia. De tijd die hij daar neerzet is 2:11:21.

Richard Douma

Amsterdam 2023


Het onderwerp komt al snel op zijn laatste marathon, Amsterdam 2023. In feite is de rook van Amsterdam pas net opgetrokken en wat er gebeurde ligt nog vers in zijn geheugen. ‘Een marathon lopen kan iedereen, maar een marathon lopen op het toppen van je kunnen is als balanceren op een koord van wat je fysiek aankan. Ik ken mijn lichaam na jaren topsport ontzettend goed en ben daarin ook echt een gevoelsmens. Dit kon niet voorkomen dat ik tegen het einde van deze marathon eerst koorts kreeg en daarna onderkoeld raakte. Ik haalde de finish wel en toen ik daarna verzorgd werd door de EHBO voelde ik me al snel gewoon goed. Dus ik probeerde niet veel later het trainen weer op te pakken. Toen ontdekte ik de impact van de marathon pas echt. Herstel heeft zijn tijd nodig. Terugschakelen dus en heel goed naar mijn lichaam luisteren.’

Richard en Louis


Hij heeft het met liefde over Louis Dam, zijn trainer met wie hij al 14 jaar samenwerkt. ‘Louis heeft altijd het beste met me voor gehad, samen hebben we hard gewerkt om de beste manier voor mij te vinden om te trainen. Hij kent mij ontzettend goed. De overstap naar de marathon is een uitdaging voor ons beide en we genieten er enorm van om ook in deze fase te ontdekken wat goed werkt. Dat ik een aantal keer een uitstap heb gemaakt naar een andere trainer daar maakte hij geen punt van. Het ging hem erom dat ik alles uit mezelf kon halen op de manier die mij op dat moment het beste leek. Dat vind ik erg mooi.’

COROS

COROS


Als lid van NN Runningteam is Richard Douma ambassadeur voor de horloges van COROS. We hebben bij Run2Day dit merk onlangs opgenomen in ons assortiment en zijn dan ook benieuwd naar zijn ervaringen. En stiekem ook een beetje naar de ervaringen van een topatleet met een sporthorloge. Want gebruikt zo’n ‘echte loper’ dan elke denkbare functie die een sporthorloge heeft? Doet hij hem geen seconde van de dag af om alle data die eruit komt te analyseren? Richard neemt de tijd om het toe te lichten. ‘Niet zo lang geleden ben ik overgestapt van de COROS Pace 2 naar de Pace 3. Ik was al erg fan van de Pace 2 maar de aanpassingen van de Pace 3 zijn heel fijn. De langere batterijduur bijvoorbeeld. En de touch screen werkt goed, ook tijdens het lopen. Het nieuwe, lichtere materiaal van het bandje zit lekker. Dat er alleen een draaiknopje rechtsboven zit is prettig en werkt heel intuïtief. Wat verder echt een grote plus is voor mij is dat het geen grote kast is maar een klein, licht klokje. Ik heb smalle polsen en ik vind het prettig dat ik eigenlijk niet eens voel dat ik het draag. Ik weet zeker dat ook elke recreatieve loper zal vinden dat het een erg gebruiksvriendelijk horloge is.’

Wat betreft zijn manier om met het horloge om te gaan, komen we een beetje bedrogen uit. De verwachting dat een topsporter als hij optimaal gebruik maakt van alles wat het kan, klopt absoluut niet. Een op maat gemaakte training invoeren? Dat doet hij nooit. Als hij 60 minuten moet lopen, is dat wat hij doet. ‘s Nachts slapen met zijn horloge, om te zien hoe zijn hartslag in rust is? Daar doet hij ook niet aan. Hij kent zijn lijf goed en meet alleen zo nu en dan hoe het ervoor staat.

Maar enthousiast als hij is gaat hij wel direct op onderzoek uit om te kijken hoe het allemaal werkt. Dat het met zijn COROS Pace 3 allemaal kan en heel makkelijk te vinden is, daar is hij binnen no time achter. Wie weet gaat hij het toch een keer doen, zo’n intervaltraining programmeren.

‘Ik geniet nog elke dag van het lopen. Ik ben gemaakt om te lopen.’
Wat zijn horloge niet kan en hij zeker ook niet, is in de toekomst kijken. Maar hij blijft hard trainen om te zien wat het hem gaat brengen. Eind december staat hij aan de start van een 10km race in Madrid en half januari weer opnieuw de 10km in Valencia. Dit is dan hopelijk een aanloop naar een sterke voorjaarsmarathon.

P.S.


Louis Dam deelt zijn grote kennis over hardlopen een paar dagen per week met onze klanten in de Run2Day winkels in Amsterdam, Richard Douma is nog heel af en toe te vinden in de Run2Day winkel in Hilversum. Samen hebben ze een bedrijf, https://doumasport.nl om hardloopclinics en trainingen te geven.