De herfst laat zich weer van zijn knapste kant zien deze dagen en daar wil je zo hard mogelijk van genieten. Het is tijd om erop uit te trekken en als hardloper doe je dat het liefst op je trailschoenen.

Naast je geasfalteerde rondjes zal de afwisseling van de trails je mobiliteit ten goede komen. Maar boven alles kom je nergens zo tot jezelf als in de rust van de natuur. Ga alleen of gezellig met een groepje. Er is geen enkele reden om dat elke keer weer in hetzelfde bos te doen. Ons land is niet groot maar zit barstensvol geweldige natuurgebieden om je lekker in uit te leven.

Maar wat ga je doen? Waar ga je heen?

Om het beginnende avonturiers makkelijk te maken hebben we een selectie gemaakt van onze mooiste natuurgebieden:

Loonse en Drunense Duinen


De wind heeft vrij spel in de Brabantse Sahara waar ruim 7000 voetbalvelden aan enorme zandvlaktes, bossen, waterpartijen en paarse heidevelden van elk bezoek een nieuwe avontuur maken.

Dwingelderveld


Natte laagtes en hoge zandruggen wisselen elkaar af in het grootste natte heidegebied van West-Europa. Je vindt er heide, bos, jeneverbesbosjes, stuifzand en ruim veertig vennen.

Waddeneiland Schiermonnikoog


Vanwege de bijzondere natuur is bijna het hele eiland een Nationaal Park. Het heeft een enorme variatie aan planten en dieren. Ontdek het wad, de Noordzeestrand, de kwelder, de duinen en het bos.

Kaapse Bossen


Bij Doorn ligt een uitgestrekte wandelbos met vele soorten vogels, zoogdieren, paddenstoelen en planten. Struin door de kronkelige bospaden, historische kerkpaden en statige beukenlanen. Beklim uitkijktoren De Kaap voor een schitterend uitzicht over vrijwel de hele Utrechtse Heuvelrug.

Drents-Friese Wold


Met 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden is het Drents-Friese Wold een van de grootste aaneengesloten bosgebieden van ons land. Maar dit gebied is meer dan bos: je dwaalt hier van zandverstuiving naar vennetje en van heide naar moeras.

Speulderbos


Het Speulderbos is een van de mooiste en oudste bossen van Nederland. Kromme in wonderlijke bochten gegroeide eiken zetten hier de toon. Het wordt in de volksmond wel het bos van de dansende bomen genoemd. Het bos is een paradijs voor (roof)vogels, herten en wilde zwijnen.

Zuid Kennemerland


Een avontuurlijk duinlandschap bij Haarlem dat zich kenmerkt door meren, bossen, open stukken en uitzichtpunten. Haast onmogelijk om geen damhert, konijn of Schotse hooglander tegen te komen.

Groote Peel Brabant


Een weids, waterrijk en stil hoogveengebied dat bekend staat om zijn vele vogelsoorten en bijzondere geschiedenis. Overal in het landschap zijn de ‘littekens’ van de vroegere turfwinning nog zichtbaar.

Veluwezoom


De Veluwezoom telt ruim 5.000 hectare en is onderdeel van de Veluwe, een groot, aaneengesloten natuurgebied. Je vindt hier haast ongerepte natuur met bossen, heidevelden, zandverstuivingen en landgoederen. Kenmerkend is het reliëf: nergens anders op de Veluwe vind je zoveel heuvels en heb je zo’n mooi uitzicht

Sallandse heuvelrug


Dit bekende natuurgebied in Overijssel kreeg zijn heuvels door een stuwwal uit de IJstijd. Hier zie je veel heidevelden, gemengde bossen en als enige plek in Nederland een uniek dier: het korhoen.