Het is race week! Tenminste voor heel veel van ons. Ben je al op van de zenuwen? Of slaap je nog als een roos? Niet één marathonloper beleeft de voorbereiding van zijn race op dezelfde manier, en nu zo vlak voor ‘De Mooiste’ lieten we een paar van onze collega’s aan het woord over hoe zij de laatste loodjes van hun marathon ervaren.

Sierd, Run2Day Breda


Nog een paar dagen en dan sta ik voor de 9de keer aan de start van de Rotterdam Marathon en op weg om Marathon Master te worden, wat je bereikt als je deze marathon 10x loopt. Deze editie zal anders zijn, omdat ik qua gevoel er nog niet helemaal klaar voor ben en niet precies weet waar ik sta. Het wordt de eerste keer zonder andere wedstrijden in de benen en dat brengt toch de nodige onzekerheid in het hoofd, maar ook gelatenheid. Er zit minder druk achter een pr lopen of een podiumplaats op het NK, maar toch blijft het rondgaan in mijn hoofd. Wat kan ik en waar sta ik en hoe te starten en wat gaat mijn raceplan worden.

SierdDeze dagen bestaan vooral uit een paar easy runs met hier en daar wat versnellingen, nog een paar krachttrainingen maar het zal meer bewegen zijn dan echt kracht en natuurlijk rust pakken en goed slapen, wat echt mijn grootste struggle is. Ook eten en drinken is belangrijk deze dagen en zijn de pasta voorraden in huis en voor de racedag zelf de witte bollen en de jam.

Ook moet er nog gewerkt worden, maar dat is deze dagen alleen maar extra leuk, want de lopers komen hun laatste gelletjes en carboloaders halen en bestoken mij nog met duizenden vragen over de marathon en laat ik daar nou heel graag over praten en mijn kennis en ervaring over willen delen.

Zelf ga ik op pad met 6 gelletjes en heb een plan op welke punten ik ze ga nuttigen, beter op vaste punten ipv wanneer je denkt ze nodig te hebben, want dan ben je te laat en drinken is bij mij gewoon via de drankposten langs de kant en hopelijk 2 vrienden die met een bidon staan.

Rotterdam gaat anders worden, maar ik ga starten en er het maximale uithalen…wel andere spanning en andere kronkels in mijn hoofd, heel benieuwd wat dit gaat brengen.

 

Nadine, Run2Day Amsterdam


Anderhalf jaar geleden liep ik voor het eerst een marathon. Ik was ervan overtuigd dat dit eenmalig was. Een bucketlist dingetje. Mijn doel – finishen binnen 4 uur – haalde ik en daarmee was het hoofdstuk marathon uit wat mij betreft. Tot ik na een jaar merkte dat ik mijn hardlooptrainingen wat doelloos aan het afwerken was. Ik hou van lopen, maar met een doel is het nog leuker. Toch nog een marathon? En welke dan? En wat wordt dan mijn doel?

NadineIk vroeg een collega-hardlooptrainer, die tientallen marathons over de hele wereld heeft gelopen, welke in Europa het mooist is en zij twijfelde geen moment: Parijs.

Goed, Parijs dus. 2 april 2023. In september 2022 schreef ik mij in en begon met het lopen van wat 10 kilometers en halve marathons. Op basis van die resultaten berekende ik dat een eindtijd van 3.45 mogelijk zou moeten zijn. Op 1 januari 2023 startte ik mijn serieuze voorbereiding. Eigenwijs als ik ben volg ik geen vast schema, maar doe ik mijn eigen ding. Dit komt neer op 2 a 3 interval/snelle trainingen en 1 duurloop per week. Globaal dan he…want ik neem ook wel eens wat rust als ik voel dat ik dat nodig heb.

Behalve looptrainingen bestaat mijn voorbereiding uit veel krachttraining en goed eten. Met goed eten bedoel ik veel groenten, kwark, biologisch vlees en vis en volkoren producten. Niet alleen is dit goed, het voelt ook goed…

En nu… zit ik in de week voor de marathon. Er beginnen zich wel wat zenuwen in mijn lijf op te stapelen….ik sta daar straks toch met 58000 anderen aan de start in een “vreemde” stad.

Maar er is ook rust en vertrouwen. Ik ben getraind, ik ken mijn lichaam en mijn kunnen. Op naar een PR!

Nadine kwam, zag en overwon: De laatste kilometers waren keihard afzien maar ze liep na 3.40 over de finish! Van harte gefeliciteerd Nadine met deze fantastische prestatie! Op naar de volgende?

 

Matthijs, Run2Day Amsterdam


Het is, nu ik dit schrijf, 8 april 2023. Nog 8 dagen tot de marathon van Rotterdam. Gisteren heb ik besloten om mee te doen. Kortdag? Ja, dat zeker, maar een leuke uitdaging. Ik weet van mezelf dat ik het zou kunnen. Ik liep de afgelopen weken 70-80 kilometer en heb anderhalve maand geleden de marathon van Sevilla gelopen, dus het zal wel goed zitten. Maar hoe gaan de laatste acht dagen er uit zien?

MatijsNegen dagen van tevoren beslissen om een marathon te lopen is eigenlijk vrijwel altijd af te raden, maar gezien mijn consistente trainingen heb ik er vertrouwen in en zie ik het als een leuke uitdaging. Het fijne aan zo kort van tevoren beginnen is dat de druk niet zo hoog ligt, je hebt er geen tijd aan besteed dus als het niet gaat zoals je wil maakt het ook niet zo heel veel uit. Bij mijn eerdere marathons had ik telkens een lange voorbereiding, dus als het dan fout zou gaan was het veel erger geweest.

Zondag 9 april heb ik nog precies één week te gaan. De langste afstand die ik de afgelopen paar weken heb gelopen is 25 kilometer, dus een lange duurloop kan geen kwaad om nog te doen om zo de aerobe basis iets te verbeteren. Ik ga een rustige lange duurloop doen van een halve marathon waarbij ik mijn eetstrategie ga hanteren: iedere zeven kilometer een gelletje. Daarnaast geeft een laatste langere duurloop mij wat extra vertrouwen voor volgende week.

Hoe ziet mijn week eruit op het gebied van lopen? Maandag gaat een rustdag worden om zo goed mogelijk te herstellen van de dag ervoor. Dit betekent goed slapen en goed eten. Dinsdag ga ik in totaal 30 minuten op marathontempo lopen om dit tempo goed in mijn benen te krijgen. Woensdag zal ik een 10km doen op een wat rustiger tempo om actief te herstellen. Donderdag ga ik ongeveer een half uurtje op een wat hoger tempo lopen dan mijn duurlooptempo, maar niet te hard dat ik vermoeid raak. Vrijdag zal in het teken staan van goed rusten, benen hoog dus! Als laatste zal ik op zaterdag ochtend een half uurtje loslopen.

Wat ga ik eten? Vanaf woensdag begin ik met koolhydraten stapelen. Mijn avondeten zal dus vooral uit pasta en rijst bestaan om op zondag ochtend zo veel mogelijk koolhydraten in mijn voorraad te hebben. Daarnaast zorg ik ervoor dat ik meer water dan normaal drink en gebruik ga maken van elektrolyten om zo mijn vochtbalans goed te houden. Niet in één keer een fles water drinken, maar goed verspreiden zodat je het beter kan opnemen. Daarnaast zal ik iedere avond magnesium slikken om ook mijn spieren zo goed mogelijk te laten herstellen en op de dag van de marathon spierkrampen proberen te voorkomen. De ochtend van de marathon ga ik mijn vertrouwde ontbijt eten: een bakje muesli met yoghurt, iets waar ik mijn vier eerdere marathons zonder problemen mee kon lopen. Ook zal ik die ochtend elektrolyten in mijn water doen om dat goed aan te hebben gevuld.

Wat ga ik als doel stellen? Daar ben ik nog niet over uit… Ik ga eerst deze week aankijken, vrijdag zal ik de knoop daadwerkelijk doorhakken. Wat ik stiekem hoop te lopen is 2.59 of sneller, maar of dit realistisch zal zijn durf ik nog niet te zeggen! We gaan het meemaken! Voor nu zal goed rusten het belangrijkste zijn.