We genieten keihard van misschien wel de allermooiste hardloopdagen van het jaar. Het is september. De zon schijnt en het is prachtig weer. Het is vroeg donker en laat licht en dat betekent lekker koele kilometers in de ochtend en avond. Heerlijk trainen dus. Straks sta je zo snel als het licht te shinen op je najaarsevenement.

Maar vroeg donker en laat licht betekent wel dat je moet zorgen dat je goed zichtbaar bent in het verkeer. Ga nooit in het donker lopen zonder verlichting. Er is niet zoiets als ‘te weinig’ als het gaat om hardlopen in het donker.

Waar moet je op letten?


Een combinatie van verlichting en reflecterende kleding is the way to go. Met een chest light ben je én goed zichtbaar voor anderen én verlicht je de weg voor jezelf. Een win win situatie.

Een arm of enkelband met lampjes of een combinatie ervan zorgt voor extra zichtbaarheid. Zorg dat ze goed opgeladen zijn! Kies bewust aan welk been of arm je ze bevestigt om zo goed mogelijk zichtbaar te zijn.

Een hesje met lampjes zien we misschien wel het vaakst bij hardlopers. Je wordt door naderend en achteropkomend verkeer veel beter gezien in het donker. De meeste zijn oplaadbaar met een USB-kabel.

Loop je in een landelijke omgeving met verschil in hoogte, overweeg dan zeker een hoofdlamp. Dankzij een hoofdlamp zie je zelf beter waar je loopt.

Reflecterende kleding


Kleding met reflecterende accenten zorgt voor extra zichtbaarheid. Maar let op, er moet wel iets op schijnen voor dat gebeurt! Dat kan jouw eigen verlichting zijn maar beter de verlichting op straat. Alleen de accenten op je kleding zijn niet voldoende.

Tijden van zonopkomst en –ondergang