Published By: Run2Day 17 jul. 2025
Midden juli is het voor marathonlopers tijd om plannen vorm te geven. De zomer duurt nog lang maar voor je het weet staan we weer met duizenden te trappelen in het startvak. De marathon: Niets dat je zo meedogenloos op de feiten drukt als het lopen van 42,195 km. Goed getraind? Top. Nu maar hopen dat het weer meezit en je lichaam waarmaakt waar je voor hebt getraind. Want garanties krijg je helaas niet. Als er iets is dat je kan leren van de marathon dan is het realistisch zijn. Daar kun je het beste gelijk al mee beginnen. Om jezelf optimaal voor te bereiden is het zaak om goed te trainen, bijvoorbeeld met een schema. Het volgen van een schema lijkt heel simpel: Het staat zwart op wit en jij voert het uit. Daar willen we een paar belangrijke kanttekeningen bij plaatsen.
Kies een realistisch schema dat past bij jouw niveau
Je kunt een schema downloaden, gratis of betaald of je zoekt een trainer die er een op maat voor je maakt. Welk pad je ook kiest, een schema moet aansluiten bij jouw niveau. Niet je gedroomde niveau, maar het niveau waar je nu bent. Overhaast niets: overbelasting is de snelste weg naar blessures.
Je schema is een leidraad, geen wetboek
Je kunt als het braafste kind van de klas je schema volgen maar dat is niet de bedoeling. Je moet de rest van je leven en je schema op elkaar aanpassen. Drukke werkweken, sociale situaties, pijntjes en verkoudheden. Alles telt mee en de belangrijkste graadmeter is hoe je je voelt. Ben je vreselijk moe, loop dan langzamer, korter of een keer niet.
Een stap terug is geen mislukking
Om het realisme er weer bij te pakken: Zelfs als je alles goed doet, kan het fout gaan. Een zeurende knie, een verrekte kuit. Of een griep die je twee weken uit de roulatie haalt. Dat voelt alsof je hele voorbereiding instort. Begrijpelijk maar dit mag er gewoon bij horen. Je doel moet zijn om zo fit mogelijk aan de start staan, met inbegrip van de tegenvallers. Pas je doel aan als het nodig is. Uitlopen is sowieso een prestatie.
Werk ook aan je motivatie
Voorkom sleur en motivatieverlies tijdens je trainingsperiode door af te wisselen. Loop af en toe een nieuwe route. Train eens met een vriend(in) of sluit je aan bij een loopgroep. Zet je langste duurloop in je agenda als een evenement, compleet met je favoriete muziek en misschien een supporter op de fiets. En bedenk wat je gaat doen als het even tegen gaat zitten. Regen, tegenwind, zware benen. Of mentale tegenvallers: "Waarom doe ik dit eigenlijk?" Je motivatie wankelt. Dat is normaal. Het bijhouden van een dagboek waarin je dit allemaal ventileert kan daarbij helpen.
Genieten van de Reis
Stel je, ook al is het je twintigste marathon, open voor de reis. Tussen alle kilometers door gebeuren er magische dingen. Je ziet de seizoenen veranderen. Je leert jezelf en je lichaam beter kennen. Je bouwt discipline op. Ook de dingen die in je leven spelen rondom het trainen voor je marathon horen er allemaal bij. Het gevoel van trots en voldoening dat hierbij hoort is iets wat niet makkelijk te evenaren is.
De finish van je marathon is gaaf, maar de weg erheen is nog zoveel mooier. Geniet van al je trainingen en van alles wat er op je pad komt. We wensen je daarbij heel veel plezier en succes.