Het is alweer tijd voor najaarsmarathon voorbereidingen! En bij ons is de Road to London begonnen! We volgen de ins en outs van een paar Run2day-ers richting de marathon van Londen, een waanzinnig avontuur waar ze nu voorzichtig aan de plannen voor uit gaan rollen. Maar ook weer niet al te voorzichtig! Iedereen die zo’n avontuur is aangegaan weet: Het lijkt nog ver en er ligt nog een mooie en drukke zomerperiode voor ons, maar binnen no time is het zover.

Daarom deed Ewout deze week een inspanningstest en daar ga ik je alles over vertellen. Waarom doe je een inspanningstest? Wat haal je hieruit en hoe kan je deze informatie gebruiken om je marathon zo goed mogelijk te lopen?

We melden ons begin deze week bij Jorin Kamps van Running Solutions, een ietwat zenuwachtige Ewout en ik, Marjolein om het allemaal vast te leggen. Die zenuwen omdat het verkrijgen van goede data vereist dat je echt goed diepgaat. Heftig op de dinsdagochtend.

Jorin legt ons precies uit wat er gaat gebeuren. Allereerst: Wat houdt zo’n test in? Een inspanningstest voor hardlopers gebeurt op de loopband. Met een adem-gas analyse breng je het aerobe en anaerobe systeem in je lichaam op een bepaald moment in kaart. Zo worden je hartslagzones bepaald en kun je je trainingen op de juiste hartslag en het juiste tempo lopen. Daarnaast kun je zien welke van die zones extra aandacht verdienen om je prestaties te verbeteren. Als je hier mee aan de slag gaat kun je na een aantal weken/maanden eventueel weer een test afnemen en zien hoe het er dan voor staat. In het geval van Ewout is dat wat we gaan doen. Zo heeft hij zo goed mogelijk in kaart wat zijn doel gaat worden in Londen op 2 oktober.

Inspanningstest

Ewout mag beginnen met een korte warming up. Daarna wordt hij voorzien van een masker en gaat hij, in een aantal fases van 1 minuut steeds harder lopen. Tot het moment dat zijn maximale hartslag is bereikt en hij echt niet meer kan. Terwijl ik over Jorins schouder meekijk zien we de grafiekjes op het scherm en het oplopende getal van Ewouts hartslag. Het loopt synchroon met de oplopende rode kleur op zijn gezicht. Naar mate de minuten verstrijken moedigen we hem een beetje aan want het wordt zwaarder en zwaarder. We zien dat hij de hoogst benodigde fase aantikt om de test te laten slagen en gaat dan zelfs nog een stukje verder. En dan is het genoeg geweest. Hij is kapot. Het lukt hem gelukkig om het apparaat tot stilstand te brengen zonder ervan af te kukelen, ik vraag me even af of mij dat zou lukken. De test is geslaagd! Hij mag koffie en een glas water en we gaan met Jorin zitten om het resultaat te bespreken.

Jorin legt ons uit wat de verschillende lijnen op de grafieken betekenen. Maar vooral wat Ewout er praktisch mee kan doen: omdat hij het grootste gedeelte van zijn trainingen in hoge hartslagzones uitvoert, zijn het de lage zones waar winst te behalen is. “Dit zien we bij het grootste gedeelte van de hardlopers. Ze lopen te vaak te snel.” Als er meer aandacht gegeven wordt aan die lagere tempo’s zal de hartslag die erbij hoort gaan zakken. Met als resultaat: efficiënter lopen. Van cruciaal belang bij het lopen van een marathon.

De zones en tempo’s worden na ons bezoek berekend en zijn inmiddels ingesteld in Ewouts horloge. Hij weet wat hem te doen staat. Veel vogels kijken.

Wordt vervolgd!

Groetjes, Marjolein

Team Run2day

Wie is Marjolein?

Marjolein werkt sinds 2020 bij Run2day en ze heeft, niet geheel verrassend, een grote liefde voor hardlopen en dan met name die ene afstand: Ze liep dit voorjaar haar 10e marathon. Je kunt haar hardloopleventje bekijken op Instagram: @leinsmiles


Wil je nog meer weten over een inspanningstest? Ben je benieuwd wat de kosten zijn en wat Jorin Kamps en Running Solutions allemaal nog meer voor je kunnen doen? Check de website! Ook voor hardloopblessures, op maat gemaakte schema’s, zweetanalyses en hardloopanalyses kun je hier terecht.

https://runningsolutions.nl/

Daarnaast kun je de Running Solutions podcasts over allerlei hardloop gerelateerde onderwerpen beluisteren via Spotify!