Het was een fenomenale editie van de TCS Amsterdam Marathon, we genieten nog hard na van alle mooie prestaties die iedereen op alle afstanden en op zijn/haar eigen niveau heeft neer kunnen zetten. Een pracht van een dag was het, kouder dan de periode ervoor en de voorspelde harde wind viel mee. Het regende hier en daar wel wat, maar vooral PR’s, sub 4 en sub 3’s en Olympische kwalificaties.

En na medal monday en de ergste spierpijn pakken we de draad weer op. Gelukkig hebben we de foto’s en de beelden nog. En de verhalen. Een aantal van onze collega’s liepen mee met hoge ambities en hun verhaal willen we je niet onthouden. 

Dewi
Dewi (19)
Onze collega Dewi van de winkel in Almere stond zondag voor het eerst aan de start van de TCS Amsterdam Marathon. Ze heeft vaker wedstrijden gelopen van 5 en 10km maar nog nooit een van 8km. Ze wil heel graag een tempo gaan aanhouden dat sneller is dan 5:00/km. Als dat lukt is de missie al geslaagd. Ondanks het drukke parcours van de 8km race lukt het haar goed om in een fijn ritme te komen en ze geniet enorm van alle highlights in de stad waar ze langs loopt. Zoals het Vondelpark, het Rijksmuseum en uiteindelijk de iconische finish in het Olympisch Stadion. Het vliegt voorbij. Zeker de laatste meters door het stadion voelen betoverend. De tijd die ze uiteindelijk loopt liegt er niet om: 3:6:15, ruim sneller dan gepland. Met opgeheven hoofd naar huis dus. Ze hoopt volgend jaar weer zo’n masterpiece te kunnen neerzetten.

Demy

Demy (20)
Demy werkt in onze winkels in Amsterdam. Hij is van origine een baanatleet en feitelijk is hij dat nog steeds, vooral omdat hij geen afscheid wil nemen van zijn fijne groep en trainer. Baanwedstrijden van 800, 1500, 3000m en 5000m, hij draait zijn hand er niet voor om. Dit jaar nog nam hij deel aan het NK steeple chase, 3000m met waterbak en hindernissen. Maar de weg lonkt. De langere afstanden lonken. Stiekem begint hij het leuker te vinden om op de weg te lopen dan op de baan. Hij deed mee aan het NK in Schoorl, 10 km op de weg. Het leek hem te gek om dit jaar in het Run2day Damloop Eliteteam te zitten. En dat gebeurde. Zijn gebruikelijke trainingsweken van 70km bouwde hij gaandeweg uit naar 100 en toen de Damloop een succes werd leek de halve van Amsterdam de logische volgende stap. Dus hij trainde door. En zo stond hij afgelopen zondag aan de start met als enige doel: Onder de 1:13. Onderweg stonden zijn vrienden hem aan te moedigen en zijn vader ging mee op de fiets.

En alsof hij nooit iets anders had gedaan deelde hij zijn race in als een pro: zuinig in de eerste helft en het gas erop in de tweede. Een negatieve split dus. Zijn tijd: 1:12:52. Hoewel hij kwam, zag en overwon in een tempo van 3:27/km is zijn gevoel wat dubbel over deze (op papier) ideale race. Hij kwam niet lekker in zijn ritme, kon geen fijn groepje vinden en het voelde niet helemaal zoals gehoopt. Maar zijn tijd, die was top. Tijd dus om te gaan broeden op een nieuw avontuur.