Cafeïne smaakt bitter. De sportvoedingsindustrie heeft van oudsher geprobeerd de bitterheid in gels te verbergen door smaken en zuur toe te voegen, of gewoon door een laag cafeïnegehalte. Maar toegevoegde kunstmatige smaken helpen je niet sneller te gaan. En je wilt voldoende cafeïne. Dus besloot Maurten het probleem eenvoudig te omzeilen. Door gebruik te maken van de hydrogeltechnologie hebben ze een biopolymeermatrix opgebouwd die dicht genoeg is om zowel het cafeïne- als het koolhydraatmengsel in te kapselen. Het resultaat: Gel 100 CAF 100 - een echte GEL met lage bitterheid, lage zoetheid, een effectief cafeïnegehalte en veel energie. 

 

Dat is het equivalent van 1,5 espresso's - of één kop gezette koffie. Dat is veel, vergeleken met veel van de traditionele gels die er zijn. Het levert 25 gram koolhydraten via een unieke mix van fructose en glucose (verhouding van 0,8: 1) die opnames tot 100 gram koolhydraten per uur mogelijk maakt. Het heeft een hoge gewicht / energieverhouding en bevat geen toegevoegde smaakstoffen, conserveermiddelen of kleurstoffen. Net als alle Maurten-producten is het veganistisch vriendelijk.

Maurten ontwikkelde enkele algemene richtlijnen voor het gebruik van de GEL 100 CAF 100, op basis van eigen bevindingen en wetenschappelijke literatuur.


 Voor de race van een kort evenement


Een gunstig cafeïnegehalte kan worden bereikt door ongeveer 200 mg vóór de activiteit te consumeren. Dit kan worden bereikt door één kop koffie te drinken, in de uren voorafgaand aan een hardloopwedstrijd, en één GEL 100 CAF 100 tijdens je warm-up. Je zou het niveau van cafeïne kunnen bereiken door twee GEL 100 CAF 100 te consumeren, maar de totale hoeveelheid koolhydraten is een beetje overdreven voor een kort evenement.


Race duur <2 UUR (deze strategie zou 2-3 porties GEL 100 CAF 100 vereisen).


Voor de start: Streef naar het consumeren van 200 mg cafeïne voorafgaand aan activiteit. Dat vertaalt zich in het consumeren van twee GEL 100 CAF 100. Voor een evenement dat ongeveer twee uur duurt, is het hebben van twee GEL 100 CAF 100 een handige manier om het cafeïnegehalte op te bouwen - en tegelijkertijd het koolhydratenniveau aan te vullen. Vergeet niet dat één GEL 100 CAF 100 verpakkingen 25 gram koolhydraten bevat.

Tijdens de race: consumeer ongeveer dertig minuten na de activiteit nog een GEL 100 CAF 100 om ervoor te zorgen dat je cafeïne in stand blijft. Vergeet niet om de koolhydraten aan te vullen. Streef ernaar elk uur 30-60 gram koolhydraten te consumeren.


Race duur >2 UREN
(deze strategie vereist min. 3 porties, afhankelijk van de duur, van GEL 100 CAF 100).


Voor de start: Consumeer twee GEL 100 CAF 100 tijdens de uren voorafgaand aan het evenement. Dan heb je een inname van 200 mg cafeïne en 50 gram koolhydraten bereikt.

Tijdens de race: consumeer ongeveer dertig minuten na de activiteit nog een GEL 100 CAF 100 om ervoor te zorgen dat je cafeïne in stand blijft. Probeer elk tweede uur één GEL 100 CAF 100 te consumeren om het cafeïnegehalte te behouden. Vergeet niet om de koolhydraten aan te vullen - hetzij door de GEL 100 te gebruiken, Drink Mix 160 of Drink Mix 320 te drinken. Het is ambitieus, maar streeft naar een inname van ongeveer 60 - 90 gram koolhydraten per uur.

Vergeet niet dat deze richtlijnen vereenvoudigd zijn en alleen als vuistregel mogen worden gebruikt. Cafeïne is niet voor iedereen. Raadpleeg een arts als je twijfelt of zwanger bent. En vergeet niet dat het geen zin heeft om je cafeïne-inname te verhogen. Je kunt nooit compenseren voor training en overconsumptie helpt je niet.

Maurten GEL 100 CAF 100 is verkrijgbaar bij alle Run2Day winkels en online in de Run2Day webshop. Voor 16:00 uur besteld is de volgende dag in huis geleverd.