Even bijtanken, zo hou je je energielevel op peil.

Supermarkten hebben schappen vol: sportdrankjes in alle kleuren van de regenboog. Allemaal beloven ze je te helpen tijdens je training. Maar heb je ze wel nodig? Of is alleen water genoeg? Wie hardloopt, verbruikt veel energie en verliest veel vocht, helemaal nu het buiten weer warmer wordt. Daarom is het belangrijk dat je al voordat je de deur uitgaat voor je training voldoende hebt gegeten en gedronken. Maar hoe zorg je er onderweg voor dat je energie level op peil blijft?

Do's and dont's

Vuistregel: beginnende hardlopers moeten na ongeveer een uur hardlopen hun energie- en vochtvoorraden aanvullen met een sportdrank, gevorderde hardlopers beginnen meestal pas na 75 minuten te merken dat dit nodig is. "Dat komt doordat beginnende lopers iets minder effectief met hun energie omgaan". "Train je korter dan 60 of 75 minuten, dan hoef je alleen water te drinken. Alleen als het echt heel warm is, of als je van tevoren niet voldoende hebt gedronken is het noodzakelijk dat je ook tijdens kortere trainingen drinkt. Anders heeft je lichaam het niet per se nodig, maar dat neemt niet weg dat je het simpelweg prettig kunt vinden om tijdens kortere trainingen te drinken. Doe dat gerust, want het kan geen kwaad." Loop je langer dan een uur? Lees het volledige artikel uit ons magazine om te weten wat je dan moet doen om je energie level op peil te houden.

Hoe neem ik mijn drankjes mee?

De adidas bidons zijn ideaal als je een baantraining doet. Tussen de loopjes door even lekker wat drinken en weer verder. € 8,95 adidas_bidon Deze bidon plaats je in een houder op je rug. Je bidon staat daarin schuin, zodat je 'm makkelijk kunt pakken tijdens je training. De houder heeft ook ruimte voor bijvoorbeeld een sleutel of wat geld. € 29,95 Nathan_Hipbottle1 Met de bottle belt van Nathan wordt het gewicht van het water evenredig over je lichaam verdeeld. Deze riemen zijn verkrijgbaar met 1, 2, 3 of 4 flesjes van 200 milliliter. Je kunt de gordel ook nog uitbreiden met een zakje voor je telefoon of voor andere spullen. €39,95 voor 2 flessen, € 49,95 voor 4 flessen Nathan_Bottlebelt Born en Powerbar hebben allerlei gels, drankjes, repen en poeders waarmee je je vocht-, glycogeen- en mineraaltekorten tijdens en na je training weer kunt aanvullen. vanaf €1,49 Voeding_drinken_Born_Powerbar Door vochttekort kan kramp ontstaan. Magnesiumgel van Born kan dit helpen voorkomen. €1,49