Bereid je goed voor op jouw hardloopwedstrijd

Of je nou meedoet aan de Marathon van Amsterdam of één van de vele andere hardloopevenementen die de komende weken op de kalender staan; een goede voorbereiding is het halve werk! Met onderstaande tips maak je het lopen van jouw evenement nog leuker!

1. Eten en drinken

Sportvoeding is zeker voor marathon en halve marathon lopers van belang! Maar wat, waar en hoe? Bij Run2Day hebben we een breed assortiment sportvoeding van ten minste drie merken (waaronder Powerbar en Born) in de schappen. Het assortiment is opgebouwd uit voeding te gebruiken in de voorbereiding op het sporten, voeding die je tijdens het sporten kunt gebruiken en voeding die je kunt gebruiken na het sporten. Voor het sporten gebruik je veelal een reep of een energie drank met veel koolhydraten om maximaal voorzien van koolhydraten aan de start te staan. Tijdens het sporten vul je de koolhydraten in je lichaam aan door gels te gebruiken, vaak in combinatie met water. Na het sporten is het aan te raden met mineralen en vitaminen verrijkte sportdrank te gebruiken. Wil je meer informatie over sportvoeding en wat wanneer te gebruiken, check deze page. Als je niet afhankelijk wil zijn van drankposten onderweg kun je kiezen uit diverse drinksystemen. Bij Run2Day hebben we een uitgebreid assortiment aan drinksystemen. run2day-drinksystemen

2. Welke kleding ga jij dragen?

Zorg ervoor dat je niet teveel draagt. Je moet bij je start het eigenlijk net wat te koud hebben. Als je loopt krijg je het automatisch warm. Veel mensen dragen handschoenen als het onder de tien graden is omdat handen en vingers eerder koud worden tijdens het lopen. Veel mannen hebben snel last van opgeschuurde tepels als ze lang lopen, een ondershirt van bijv. Odlo of Falke voorkomt dit. Bij Run2Day adviseren we om tijdens het lopen in de winterperiode gebruik te maken van een drie-lagensysteem. Het 3-lagensysteem is gebaseerd op het gebruik van drie verschillende kledinglagen: 1e laag: functionele onderkleding 2e laag: isolerende tussenlaag 3e laag: beschermende buitenlaag Elke laag is samengesteld uit de materialen die het beste passen bij hun functie. Daarnaast werken de drie lagen optimaal samen. Meer weten over ons kledingadvies voor de koudere dagen, check het 3-lagen systeem.

3. Zorg ervoor dat je startnummer al op het wedstrijdtenue zitten voordat je afreist naar de start

Ook de chip (indien van toepassing) al in de schoen is een goed idee. Deze zaken worden snel vergeten! Vaak zijn er ook geen speldjes bij de start verkrijgbaar zodat je moeilijk je startnummer nog op kunt spelden als je dit niet al hebt gedaan. Een speciale startnummerband is ideaal om je startnummer probleemloos te bevestigen.

4. Zorg ervoor dat je niet teveel afkoelt voor de start

Handig is een oud t-shirt mee te nemen naar de start zodat je na je warming up deze aan kunt trekken totdat je start. Vlak voor de start kun je het t-shirt weggooien.

5. ID meenemen

Belangrijk voor als er iets gebeurt. Even een kopie van je ID meenemen. Of zet het achterop je startnummer met een noodnummer.

6. Draag dunne naadloze sokken

Als je lang loopt kun je last krijgen van blaren, zeker als het wat regent. Dunne naadloze sokken helpen dit voorkomen. Sokken van katoen houden vocht vast, dit betekent een grote kans op blaren! Run2Day heeft een uitgebreid assortiment functionele runningsokken die probleem helpen te voorkomen en altijd een 3 halen = 2 betalen aanbieding op sokken. 3halen2betalen-sokken

7. Snel met gel

Naast sportdrankjes zie je hardlopers steeds vaker een gel innemen tijdens wedstrijden. Is dat zinvol? En zo ja, welke gel gebruik je en wanneer? Wij geven je uitleg en maken je wegwijs in het enorme aanbod. Een gemiddeld lichaam heeft voldoende energie om 60 minuten intensief te sporten, zonder dat je tijdens een training of wedstrijd naar sportdrankjes of gels hoeft te grijpen. Daarna nemen de vochtbalans in je lichaam en de glycogeenvoorraad in je lever en spieren sterk af. Dat heeft een negatieve invloed op je loopprestaties en het kan ook de beruchte ‘hongerklop/man met de hamer’ veroorzaken. Daarom is het van belang om vocht en koolhydraten aan te vullen als je langer dan 60-75 minuten rent. Water houdt je vochtbalans op peil, maar geeft geen energie. Kijk hier hoe en wanneer je het beste een gel kunt innemen.

8. Finishen

Zorg ervoor dat je bij de finish opgevangen word door iemand met warme kleding, zodat je er niet alleen voor staat en je “overwinning” op die 42,195km kan vieren met je vrienden en-of familie!

9. Herstellen na je wedstrijd

Rust, voldoende drinken en eten helpen je lichaam om te herstellen na een training of wedstrijd. Zo kun je sneller weer trainen en heb je meer energie na het sporten. Maar wat kun je het beste eten en op welk moment? Kies je voor een hersteldrank of is een bruine boterham genoeg? Kijk hier hoe je optimaal kunt herstellen.