Morgen is het dan zo ver, op ruim 40 locaties in Nederland gaan de iRun beginnersclinics weer van start. Het is zover, wat trek ik in hemelsnaam aan?

irun-sept-marloesJe staat naast je bed op zaterdag 15 maart en je vraagt je af: Wat moet ik in hemelsnaam aantrekken voor m’n eerste iRun clinic? De weersvoorspelling zijn niet heel koud maar ook niet lekker warm. Je hebt vast een sportshort en een t-shirt, sweater of windjack. Bedenk dat veel aantrekken en soepel bewegen meestal niet samen gaan. Je gaat extra zweten en dat voelt niet lekker. Vandaar dat twee dunne lagen en een droog shirt en jack voor na de training voldoende zijn. Wat wel noodzakelijk is, zijn goede hardloopschoenen: stabiel en geschikt voor jouw manier van lopen. Wil je weten of jouw hardloopschoenen de steun geven die je nodig hebt? Laat dan voor de iRun training of daarna door ons personeel kijken of het de juiste schoen voor jou is.

Wat moet ik eten voor de training?

Zonder brandstof kun je niet lopen. Maar met een te stevig ontbijt sport je niet lekker. Zie iRun niet als een overlevingstocht, maar als een activiteit die weliswaar extra energie kost, maar die je op een licht en goed verteerbaar ontbijt prima kunt doen. Enkele geroosterde broodjes met jam en een banaantje, vruchtensap of thee zijn prima brandstof voor een iRun training. Zorg dat je minimaal 1 uur voor de training ontbijt. Je lichaam heeft dan de tijd voedingsstoffen op te nemen en je hebt geen last van een ‘klotsende maag’. Er staat na de training een drankje voor je klaar! Meer informatie over voeding staat onderaan het nieuwsitem.

Hoe laat starten we?

We willen echt om 9.30 uur starten. Daarom is het fijn als je 10 minuten van te voren op jouw locatie aanwezig bent. Je kunt de spullen in de winkel of bij de locatie achterlaten.

Gaat de training ook door met heel slecht weer?

De weersvoorspellingen voor morgen zijn goed! Maar slaat het weer om, dan vraag je je af: Rennen in de regen, is dat leuk, gezond en verantwoord? Wij van iRun vinden van wel! We passen onze training aan, aan de weersomstandigheden en we zorgen ervoor dat de training verantwoord is en bovendien hartstikke leuk!

Kun je een keer niet?

Dan is het fijn als je dit van te voren even laat weten. Bel, sms of mail je instructor zodat we niet onnodig op je staan te wachten. Heb je je nog niet ingeschreven maar wil je nog wel meedoen, schrijf je dan nog snel in op www.irun.nl en kom morgen naar jouw locatie! See you tomorrow at 9.30 sharp at your iRun location! Brandstof om (hard) op te lopen

Wat eet ik als ik ’s ochtends ga trainen?

Probeer minstens 1 tot 1,5 uur vóór je training te eten. Kies voor licht verteerbare producten en eet niet te veel. Bijvoorbeeld: geroosterd wit brood met jam, appelstroop of honing, een banaan en een kopje thee. Of: yoghurt of magere kwark met vers fruit, 2-3 eetlepels muesli en een kopje thee. Wat eet ik als ik direct na m’n werk ga trainen? Afhankelijk van hoe lang je gaat trainen kun je kiezen voor een krentenbol, een witte boterham met jam, appelstroop of honing. Ga je maar een klein blokje om? Dan is een banaan vaak voldoende. Eet als je terugkomt een gezonde, warme maaltijd. Wil je ’s avonds na het eten nog een stukje rennen? Bereid dan een maaltijd die niet te zwaar en te vet is en wacht 2 uur voordat je je hardloopschoenen aantrekt.

Hoeveel en wat moet ik drinken?

Zorg dat je voldoende gehydrateerd bent als je met je training begint. Drink een half uur vóór je training 250 ml tot 500 ml water. Zorg ook dat je na afloop voldoende drinkt. Ren je niet langer dan een uur? Dan kun je je vochttekort prima aanvullen met water. Een slim trucje om te weten hoeveel je moet drinken is jezelf wegen voordat je de deur uit rent.. Het gewicht dat je in kilo’s na de training kwijt bent drink je in liters bij. Ben je 1 kilo lichter? Dan drink je dus 1 liter water. Sportdrank (Born, Powerbar) is alleen nodig als je langer dan 1 uur hardloopt. Het voordeel van sportdrank is dat het vocht direct wordt opgenomen in je lichaam, zodat je sneller en beter herstelt. Ruwweg zijn er 3 soorten sportdrank: isotone, hypotone en hypertone. Het verschil in deze drankjes zit in het aantal koolhydraten, zoetstoffen, elektrolyten, etc. In hypertone drankjes zitten heel veel koolhydraten en zijn geschikt voor intensieve duursporten als triatlons en wieleretappes. Hypotone drankjes bevatten juist weinig koolhydraten en zijn geschikt voor bijvoorbeeld turnsters. Isotone dranken zijn de beste keuze voor hardlopers. Deze drankjes bevatten precies de juiste hoeveelheid suikers en elektrolyden om vocht en energie weer aan te vullen die je tijdens je rondje rennen hebt verbruikt.

Moet ik extra eten?

Nee! Als je 3 of 4 keer in de week 1 uur sport heeft je lichaam geen extra voeding nodig. Houd je aan de ouderwetse schijf van 5: eet gevarieerd, voldoende groenten en fruit, wees matig met pasta aardappelen, rijst en vlees en eet regelmatig een stukje vis. Waar kan ik nog meer op letten? Probeer meerdere kleine porties per dag te eten en eet ’s avonds na 20.00 uur niet meer. Heb je nog trek? Kies dan voor fruit, een cracker, eierkoek of stukje ontbijtkoek. Probeer vruchtensap en frisdrank te vermijden; hier zitten veel suikers in.