Eddie Sevink is eigenaar van Run2Day Zwolle en daarnaast organisator van een bijzonder evenement: Stelvio for Life.

‘Van mijn fysio hoorde ik jaren geleden mooie verhalen over hoe gaaf het was om te fietsen over de Stelviopas. Als gepassioneerde hardloper ging ik op zoek naar een hardloopevenement in de omgeving. Dat bleek er helaas niet te zijn. Het idee ontstond om er zelf een te organiseren. Ik had in die tijd via de winkel connecties met Right to Play, een humanitaire organisatie gericht op kinderen in o.a. oorlogssituaties. Het werd een project dat na enige moeite in goede samenwerking met de lokale VVV in Italië van de grond kwam.’ In eerste instantie was het evenement gericht op fondswerving voor deze organisatie en bestond het uit het hardlopend beklimmen van de Stelviopas, een afstand van 21,1 km.


Stelvio for life


Na 5 jaar verschoof de focus naar een nieuw doel. Door de inmenging van o.a. Bram Bakker en zijn vriend Peter Kuiper (beide deelnemers en de laatste was op dat moment betrokken bij de fondsenwerving voor een nieuw en revolutionair kankeronderzoek) werd een nieuwe link gelegd. De Stichting Stelvio for Life werd opgericht en het doel van het evenement richtte zich vanaf die tijd op het inzamelen van geld voor onderzoek naar een persoonlijke, op de individuele patiënt toegespitste behandeling van kanker, gebaseerd op DNA-analyse van het tumorweefsel. Naast hardlopen kwam voor deelnemers ook de mogelijkheid om het parcours fietsend of wandelend af te leggen. De afgelopen 2 jaar is dat nog uitgebreid naar een XXL-variant voor de wielrenners. Een intense tocht van 107 km waarbij de pas vanaf beide kanten beklommen moet worden.

Op 2 september heeft het evenement Stelvio for Life voor de 11e keer plaatsgevonden. Als je de eerste evenementen meetelt was Eddie daar dit jaar voor de 16e keer actief. Het is in omvang gegroeid maar behoudt zijn kleinschalige karakter door het maximale aantal deelnemers te houden op 653. Dit gekke getal is gebaseerd op het aantal hoogtemeters van de pas gedeeld door “het ultieme bedrag van 1 miljoen euro” wat Eddie en de stichting in de beginnen voor ogen hadden. Drie grote bussen vol met 28 vrijwilligers, 600 vlaggen, banners, startnummers, bogen, tenten en wat al niet meer vertrekken begin van de week richting Italië. De dagen ervoor staan dan in teken van opbouwen en voorbereiden, een enorme klus. Het doel om 1 miljoen euro in te zamelen is, in navolging van het jaar ervoor, weer gelukt en dat geeft al een goed gevoel. Dat op de zaterdag ruim 200 wielrenners, 111 lopers, 200 wandelaars en 100 XXL wielrenners veilig kunnen starten aan de tocht geeft een nog beter gevoel.

Al deze mensen, deelnemers, vrijwilligers en toeschouwers zijn op hun eigen manier betrokken bij het doel. Ze hebben de ziekte zelf overwonnen, of hun naasten. Of ze vechten er nog steeds tegen. Het maakt race day elk jaar weer een emotionele dag waar er verhalen worden uitgewisseld, tranen worden gelaten en gedroogd. En er enorm veel zware kilometers worden afgelegd uit respect voor iedereen die te maken heeft met kanker.

Persoonlijk


Het gaat Eddie aan het hart, hij kent veel van de deelnemers en hun verhalen en hangt ze boven aan de berg liefdevol een medaille om. Sommigen zijn nieuw, sommigen zijn er onverwacht nog steeds. Iedereen krijgt ruimte voor zijn of haar verhaal.

Dit jaar had het evenement voor hem een extra, heftige lading. 2 weken van tevoren kwam het nieuws dat zijn broer zelf de diagnose kanker heeft gekregen. Het heeft het besef van waar hij dit voor doet alleen nog maar versterkt.

In het dorpje Bormio aan de voet van de berg is hij uitgegroeid tot een lokale held, ze noemen hem Nostro dello Stelvio, oftewel koning van de Stelvio.

Eddie zelf kijkt daar nuchter tegenaan. Zijn motto is ‘Als we ergens beginnen, dan komen we ergens uit.’ En hoop is er altijd, tot de laatste dag.