Klinkende PR’s, je eerste marathon en ieder ander hardloopavontuur. Het begint allemaal bij dromen. Dromen die omgezet worden in doelen. De eerste periode van een nieuw jaar is bij uitstek de tijd om na te denken over nieuwe doelen en de oude tegen het licht te houden. Heb je ze nog steeds? Ben je nog op koers? En passen ze eigenlijk nog wel bij je? Bij Run2Day werken zonder uitzondering mensen die gepassioneerd zijn over hardlopen en een aantal van hen zijn gerenommeerde hardloopcoaches. We laten ze graag aan het woord over de volgende vraag:

Hoe stel je je doelen zo zorgvuldig mogelijk samen? 

Louis Dam, Run2Day Amsterdam (https://doumasport.nl/)


Louis is al 40 jaar trainer voor wedstrijdatleten die afstanden lopen van de 400m tot en met de marathon of verder. Toch blijft hij elke dag openstaan voor het bijleren van nieuwe dingen.

Hij laat de vraag even op zich inwerken en komt een tijdje later met een kraakhelder antwoord. ‘Een doel moet concreet zijn en daar gaat het eigenlijk al fout. Als trainer kies ik liever een ander uitgangspunt, namelijk kiezen voor een taak. Bijvoorbeeld op hoe je een betere loper wordt. Hoe je tussen 2 horden minder passen zet. Hoe je tijdens de wedstrijd zorgt dat je bij een groep blijft. Een doel vereist een bepaalde uitkomst en daar kleeft al snel een teleurstelling aan. Want wat als je het niet haalt? Met focussen op je taken bereik je sneller voldoening omdat je actief kunt kiezen om eraan te werken. Je kunt slimmer trainen, soms meer trainen. Maar werk vooral aan een mindset die je in staat stelt om te groeien. Om dat te doen moet je elke keer weer komen opdagen.’

Zijn eigen doel of eigenlijk taak voor 2024 is het volbrengen en genieten van de Slagtemarathon die eens in de 4 jaar wordt georganiseerd.

Nadine van der Brandt, Run2Day Amsterdam


Nadine geeft met heel veel liefde en enthousiasme hardlooptraining aan loopgroepen en loopt soms zelfs mee met wedstrijden om haar atleten te hazen.

Wat haar betreft begint het stellen van nieuwe doelen met het evalueren van de vorige. ‘Het is slim om die oude doelen eens goed tegen het licht te houden. Wat deed je? Wat vond je er leuk aan? Wat ging er goed en wat minder? Welke progressie heb je in een bepaalde tijd kunnen maken en hoe kreeg je dat voor elkaar? Als je vervolgens vooruit gaat kijken kun je makkelijker en realistischer een doel stellen. Want een doel moet ambitieus zijn maar wel haalbaar. Dit laatste om teleurstellingen te voorkomen. Daarnaast moet je de realiteit van je leven mee laten wegen. Want een doel hoeft niet altijd een tempodoel te zijn. Misschien past dat wel helemaal niet in de periode waar je in zit. Een mooie race in het buitenland of een offroad avontuur kan ook een prachtig doel zijn om naartoe te werken'.

Haar doel voor dit jaar is om zo fit mogelijk aan de start te staan van de marathon van Hamburg en haar PR te verbreken.

Sierd Sikkema, Run2Day Breda (https://www.yourrunningcoach.nl/)


Sierd is zelf nog net zo gedreven als vroeger om alles uit zijn races te halen wat erin. Sinds een aantal jaar is hij hardloopcoach en werkt hij 1 op 1 met atleten van alle niveaus die ook het beste uit zichzelf willen halen. Zijn visie op het stellen van de juiste doelen zit hem in een realistische kijk op het geheel.

‘Om op de beste manier vorm te geven aan een doel is het ontzettend belangrijk om je hele leven mee te laten wegen. Je kunt iets heel graag willen maar de balans werk en privé moet blijven kloppen. Wat is je potentieel binnen je levensstijl? Wat wil je wel en niet opgeven voor je doel? Als dat plaatje rond is dan begin je vanuit je huidige vorm naar voren te kijken. Bij een groot doel bedenk je kleinere tussendoelen als testmoment en als richtpunt. Continuïteit in je training is daarin voor een hardloper echt een must.’

Sierd staat dit voorjaar aan de start van een van de meest iconische marathons die er zijn: De Boston marathon. Een langgekoesterde wens die uitkomt.