Published By: Run2Day 30 jan. 2025
Of je je hardlopershart nou hebt verloren aan het korte snelle werk of aan de klassieke 42,195 km, zonder een goed gevulde tank is het allemaal een stuk moeilijker vol te houden. En hoe serieuzer je probeert om alles uit je race te halen, hoe nauwer dat luistert. Bij Run2Day weten we daar alles over. Tenslotte is er geen collega te vinden die niet zijn ziel en zaligheid legt in het hardlopen. Om je een idee te geven hoe een voedingsplan is opgebouwd, en niet alleen tijdens je race maar ook ervoor, vertellen ze aan de hand van hun eigen ‘loopleven’ hoe dat eruit kan zien.
Joan, Run2Day Breda
‘Het blijft na al die jaren nog even leuk om bezig te zijn met die magische marathon. We begeleiden vanuit Run2Day Breda rond de 65 lopers richting diverse marathons. Vaak mensen die er nog weinig ervaring mee hebben. Om de week organiseren we gezamenlijke trainingen, met diverse tijdsgroepen begeleid door pacers. Tegelijk train ik zelf met evenveel enthousiasme voor Rotterdam, waar ik probeer een snelle tijd te lopen. Niet zo snel als de tijden die ik jaren geleden liep, maar ik zoek de uitdaging nog graag op. Maar ik neem daarbij geen al te grote risico’s, met het oog op blessures. Daarom ben ik ook voorzichtig met korte afstanden. Met betrekking tot voeding heb ik zo mijn vaste patronen ontwikkeld. Tijdens lange duurlopen neem ik vanaf een km of 20 water mee in een racevest. Zo ben je tijdens het lopen al begonnen aan je herstel. Tijdens de wedstrijd neem ik een stuk of 6 gels, daarnaast water langs het parcours. Wat ik daarnaast erg belangrijk vind en daarom altijd meegeef aan de lopers die bij ons trainen, is het belang van een goede maaltijd de avond ervoor. En rust daar omheen. Of dat dan pasta is of rijst, daar heeft iedereen zijn voorkeur in.’
Levi, Run2Day Amsterdam
‘Mijn favoriete afstand is de 5000 meter, op de baan. Ik ben nu volop aan het trainen voor het komende baanseizoen. Maar ik beperk me niet alleen tot die afstand, ik vind het ook gaaf om zo nu en dan verder te lopen. Zo liep ik de halve van Egmond een paar weken geleden. Ik ben pacer geweest voor de snelle dames bij de marathon, dan loop ik tot 30 km. Daar houdt het qua afstand wel op. Later dit jaar wil ik graag weer de Damloop doen en de Singelloop in Breda. Mijn voedingsstrategie is eenvoudig. Voor elke afstand eet ik 3 uur van tevoren 5 witte bolletjes met jam. Voor langere afstanden neem ik nog een bidon met sportdrank, een uur ervoor en bij een halve marathon neem ik 2 gels, rond km 8 en 15.’
Jelle, Run2Day Amersfoort
‘Ik heb het leuke plan bedacht om voor mijn 50e 50 marathons te lopen. Dat komt neer op een stuk of 8 per jaar tot het zover is. Die loop ik natuurlijk niet allemaal zo snel als ik kan, maar alle uitzonderingen daargelaten streef ik wel naar 3:30 of sneller. Ik loop graag veel wedstrijden, ook andere afstanden dan de hele marathon. Dit jaar begin ik met de Asselronde in Apeldoorn, 25 km, Schoorl 30 km en de halve marathon bij de CPC. Dan in één adem door naar de Lentemarathon, Two Rivers, Leiden, Utrecht en Sneek. Dan ga ik daar even van bijkomen. En de najaarsplannen die komen vanzelf. Intussen heeft deze afstand niet zoveel geheimen meer voor mij. Mijn eerste marathons liep ik op fruitrepen, intussen is het standaard 8 gels mee. Als ik na 6 ervan echt geen gels meer wil dan stap ik over op sportdrank. Tijdens trainingen zorg ik dat ik voldoende koolhydraten heb gegeten, bij langere duurlopen neem ik standaard snoepjes mee of gels. Op te vet eten kan je echt niet rennen. Maar wat voor soort koolhydraten, daar ben ik niet kieskeurig over. Brood, ontbijtkoek, eierkoek, crackers, alles is prima.’