Het race seizoen is aan en je traint weer alsof je ervoor betaald krijgt. Je hebt een gevarieerd trainingsplan, zorgt dat je genoeg slaapt en let goed op je voeding. Alles voor die ene dag en die wedstrijd die rood omcirkeld in je agenda staat, want dan gaat het gebeuren.

Maar hoe zorg je dat je niet voortijdig als de stervende zwaan eindigt omdat je veel te hard gestart bent? Hoe deel je je race in alsof je ervoor betaald krijgt? We delen we hier verschillende strategieën met je.

Een haas of een pace groepje


Je neemt je eigen persoonlijke haas mee die precies je beoogde tempo loopt. Niet alleen gezellig maar ook heel effectief. Je kunt je mentaal optrekken aan deze persoon en hoeft zelf niet op je horloge te kijken. Zoek wel iemand uit die jouw tempo makkelijk loopt maar niet veel te makkelijk. Je loopt anders het risico dat jullie voor jou toch te snel gaan. Aansluiten bij een pace groepje tijdens je race is ook een veelgemaakte keuze. Je volgt de ballon met jouw beoogde eindtijd, nu alleen nog zorgen dat je bij de groep kan blijven. Dit is alleen bij grotere evenementen met langere afstanden een optie.

Pen of een bandje


Als je vaker een wedstrijd hebt gelopen weet je vast al dat jouw horloge en de kilometer aanduiding langs de weg zelden goed op elkaar aansluiten. Om jouw droomtijd te lopen moet je je richten op de borden langs de weg. Je kunt je splits, de momenten waarop jij de matten passeert bijvoorbeeld oldschool op je arm schrijven met een pen. Je houdt je tempo goed in de gaten in de tijd die ertussen ligt. Je kunt ook armbandjes bestellen online of aanschaffen op de expo van een groot evenement waar deze tijden op staan.

Horloge


Je zet je horloge aan en houdt zo goed mogelijk het tempo in de gaten. Bij de horloges van Garmin kun je de veldjes met informatie naar jouw wens aanpassen. Je kunt instellen dat je het gemiddelde tempo van de kilometer ziet en dat bij elke kilometer opnieuw. Zo volg je strak je eigen pace.

Horloge, geavanceerd!


De geavanceerdere horloges van Polar en Garmin hebben speciale functies om je te pacen:

Polar:
De functie Race Pace of Wedstrijdtempo helpt je een constant tempo te behouden en je streeftijd voor een ingestelde afstand te bereiken. Stel een streeftijd voor de afstand in - bijvoorbeeld 45 minuten voor 10 km hardlopen - en controleer of je sneller of langzamer loopt in vergelijking met je vooraf ingestelde streeftijd. 

Garmin:
PacePro begeleidt je tempo zodat je tijdens de training het juiste tempo blijft aanhouden. Wanneer deze functie wordt toegepast op een koers die op je watch is geladen, analyseert het ook hoogteveranderingen langs de koers om een tempostrategie te berekenen. 

TIP: Laat niks aan het toeval over en test deze functies in je trainingen zodat je precies weet hoe het werkt op race day.