Zoek jij met deze hitte de schaduw op in het bos of loop je op de "koelere" momenten door het mooie duingebied? Pas dan goed op voor teken. Van de tekenbeten wordt 41 procent opgelopen in het bos. Juist die plekken waar het nu heerlijk hardlopen is, is het terrein van de teek!

Je hoeft je niet tegen te laten houden door de teek om zo je favo rondje in de koele schaduw te gaan lopen maar houd wel rekening met dit kleine spinachtige beestje.Tips: 
- Check na je run je complete lichaam op teken. Het zijn kleine zwarte nimfjes ter grootte van een speldenkop die het heerlijk vinden om zich in huidplooien te verstoppen.
- Moet je als vrouw zijnde tijdens je rondje "ff piesen". Ga dan niet te diep door de knieen want juist in het gras wachten de teken op hun prooi.
- Kun je het als man niet ophouden, ga dan net even iets verder bij dat hoge struikgewas vandaan staan.
- Laat na je training de plekken op je lichaam die je zelf niet kunt controleren even grondig controleren door een ander.

Meer info over teken vind je hier.

Risico van een tekenbeet


Een tekenbeet kan je ziek maken door de Borrelia bacterie, die sommige teken bij zich dragen. De bacterie komt voor in het bloed van kleine knaagdieren en kan door een tekenbeet worden overgebracht op de mens. De beacterie veroorzaakt de ziekte van Lyme. 

Hoe verwijder je een teek?


Het beste is om een teek met behulp van een tekentang te verwijderen. Deze zijn verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Soms laten teken uit zichzelf los als je een hete douche of bad neemt. Maar met dit weer neem je eerder een lekker verkoelende douche na je training!

Waar komen teken voor?


Teken komen vooral voor in lage begroeiing zoals struiken en hoge grassen. De meest riskante gebieden in Nederland zijn de Flevopolder, 't Gooi, de regio Arnhem - Apeldoorn, Zeeland en het noorden van Limburg. Vooral de Flevopolder is berucht maar ook in de duinen komen veel teken voor.
Meer tips om rekening mee te houden tijdens dit mooie weer vind je hieronder:

1. Ga hardlopen als de zon niet op z'n sterkst is.


Ga bijvoorbeeld vroeg in de ochtend op pad, of wat wij zelf het lekkerste moment vinden, aan het einde van de dag als de zon onder gaat en ook niet sterk meer is.

2. Zorg dat je voldoende drinkt!


Niet alleen tijdens je training maar ook gedurende de hele dag. Vooral na je training is het belangrijk je vocht weer aan te vullen. Tijdens je training verlies je veel belangrijke vitaminen, mineralen en electrolieten. Vul deze aan met bijvoorbeeld de juiste sportdranken van Born en Powerbar. Meer weten over drinken tijdens het hardlopen?

3. Neem drinken en voeding mee


Er is niks vervelenders én ook gevaarlijker om zonder drinken op pad te gaan voor een lange duurloop met dit weer. Neem je water en sportdrank mee in een van de drinksystemen die wij speciaal voor jou geselecteerd hebben.

4. Wist je dat je de meeste warmte via je hoofd kwijt raakt?


Een pet is lekker tegen de zon, maar kan ook een oververhit hoofd veroorzaken. Kies je toch voor een pet, neem dan een goed ventilerende pet of neem een zweetbandje of haarbandje om het zweet en natte haren uit je ogen te houden.

5. Pas op dat je geen kreeft wordt!


Als je hardloopt in de zon dan lijkt het alsof je twee keer zo snel verkleurd. Zorg dat je je goed insmeerd met de juiste zonnebrand met hoge factor. Kies voor een zonnebrand die water/sport proof is. Tijdens het hardlopen met deze temperaturen zweet je veel en is een goede zonnebrand die ook onder die omstandigheden zijn werk goed doet een must. LET OP: Vooral de oren en neus zijn uitsteeksels die erg snel verbranden.6. Pas op voor tekenbeten


Kies je ervoor om de schaduw op te zoeken en door het park, bossen of duinen te gaan hardlopen en zo de warmte en felle zonnestralen te verwijden. Check dan na je run of je geen teken op je lichaam hebt zitten. Laat een vriend, vriend, je ouders of een loopmaatje even je haar controleren en check verder echt elk plekje op je lichaam. Teken nestelen zich op je meest vreemde plekken. Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken.

7. Bescherm je ogen tegen die gele allemansvriend!


Irritant hé met dichtgeknepen ogen je training afwerken! Met de juiste hardloopzonnebril ga je goed voorbereid op pad. Je beschermt je ogen met de 100% UV filter glazen en kunt zo ongestoord genieten van je run!

8. Neem je telefoon mee in gevallen van nood. 


Het grote gros van de mensen kan al niet meer hardlopen zonder zijn of haar smartphone. Voordeel hiervan is dat je altijd bereikbaar bent en in gevallen van nood ook zelf iemand kunt bereiken. Opzoek naar de juiste phonehouder? We hebben een uitgebreid assortiment phonehouders en heupgordels voor de verschillende smartphones.

9. Ga samen lopen.


Wat is er lekkerder om met dit weer samen te lopen? Zoek een loopmaatje en ga samen op pad. Pas je training op elkaar aan en geniet samen van dit heerlijke loopweer.

10. Geniet van het hardlopen!


Hardlopen mag geen moeten zijn. Ga je liever met dit weer naar het strand, maar laat jouw schema dit niet toe? Durf te veranderen en gewoon eens een training over te slaan. Of combineer beide, ga in de ochtend vroeg lopen en neem daarna een verfrissende duik!