Het race seizoen is losgebarsten. Jouw snelste tijd, je gaat ervoor. In deze tijd van het jaar is dat ook een strijd tegen de elementen. Harde wind, regen en kou maken het leven van een hardloper nog steeds behoorlijk taai. Maar er wordt dapper doorgebikkeld. Er wordt volop getraind en meegedaan aan test en trainingsloopjes. Alles om er op race day helemaal klaar voor te zijn. Om jouw voorbereiding optimaal voor elkaar te hebben, zeker op langere afstanden als de halve en hele marathon, laat je zo min mogelijk aan het toeval over. Je traint volgens schema, test je voeding en plant je wedstrijddag met militaire precisie. Een aspect wat je zeker niet moet vergeten in deze fase is wat je aan gaat trekken.

Waar moet je op letten? 

Trek NOOIT iets nieuws aan


Het lijkt zo simpel en aantrekkelijk om op die dag waar je lang naar uitgekeken hebt een fris nieuw shirtje aan te trekken. Maar wat als het te strak of te los blijkt te zitten? Het blijkt te schuren onder je arm?

..Zeker niet iets wat niet is gewassen
Ook als je een paar sokken nieuw hebt gekocht waar je al bekend mee bent: Was ze. De vochtregulatie doet zijn werk nog niet als je iets voor het eerst draagt.

Test je outfit tijdens een lange duurloop 


Van je schoenen tot je onderbroek, alles wat je aan gaat trekken op race day heb je op je langere duurlopen aangehad. Je kent van alles wat je aantrekt alle eigenschappen. Zit het lekker, rekt het uit, schuurt het, gaat het makkelijk aan en uit (bij hoge nood bijvoorbeeld) hoe voelen je voeten na meer dan 20 km bij deze sok en schoen?  

Test wat je mee moet nemen


Past alles wat je onderweg mee wil nemen in je outfit? En hoe voelt dat tijdens het rennen? Ga je een waterrugzak meenemen, een Flipbelt of vertrouw je op de zakjes in je short?

Laat je niet verrassen door het weer


Hoewel de weersvoorspelling de laatste dagen van tevoren aardig klopt, speel je altijd op safe, zeker met de keuze van je accessoires. Leg een zonnebril klaar, een pet, een setje sleeves en misschien wel een shirt met lange mouwen of een lange tight.

Last but not least


Onderweg naar het startvak heb je gerekend op een paar oude schoenen zodat je bij regen niet hoeft te starten op natte race schoenen. Je hebt een wegwerp poncho bij de hand en warme oude kleding aan die je daar achter kunt laten. Je hebt je waar nodig ingesmeerd met een product dat schuren voorkomt. En heren, plak je tepels af om horror-scenario's te voorkomen.