Een beetje houvast kan geen kwaad als je mee gaat doen aan een hardloopwedstrijd. Of je nou serieuze plannen hebt om je PR aan flarden te lopen of je vliegt je race aan als een social run, het kan best heel spannend zijn. Voor sommige mensen geeft het zelfs serieuze stress. Om hier beter mee om te kunnen gaan ontwikkelen veel hardlopers, van professionele atleten tot huis, tuin- en keuken lopers zo hun eigen rituelen.

Een rondje langs een aantal lopers in onze omgeving gaf ons een inspirerend kijkje in hun race rituelen:

- Een anonieme collega eet in de dagen voor de marathon uitsluitend nog rijst. Zijn/haar zakjes Maurten mogen slechts aangelengd worden met het speciaal voorgeschreven mineraalwater met de juiste zuurgraad, voor optimale opname.

- Weer een andere neemt kleine spulletjes mee als aandenken aan belangrijke personen. Een fotootje, armbandje of elastiekje.

Andere grappige voorbeelden die we tegenkwamen: 


‘Mijn haren worden op de avond voor de wedstrijd keurig ingevlochten.’ 

‘Ik trek eerst de linkersok en linkerschoen aan, en dan de rechtersok en rechterschoen.’ 

‘Nooit beginnen zonder een startvakselfie te maken.’ 

‘Altijd een keertje extra tandenpoetsen.’ 

‘Poepen van tevoren, minimaal 1 keer.’ 

‘Mijn outfit altijd even de avond van tevoren aan en testen op het pleintje voor mijn huis!’ 

Tot slot geven we je nog wat tips tegen de spanning:


- Probeer de dagen ervoor goed te slapen, dan is het minder erg om de nacht ervoor wat spanning te ervaren. (En minder goed te slapen.) 

- Zorg dat je aandacht geeft aan de juiste voeding om met een volle tank aan de start te staan. 

- Maak een race-strategie: Beslis hoe je je energie het beste kunt gebruiken en hoe je de verschillende onderdelen van je race zult aanpakken.  

- Visualiseer je race in de dagen ervoor. Stel je voor hoe je de route zult lopen en hoe je de finish zult halen. Stel je ook voor wat er mogelijk mis zou kunnen gaan, en bedenk wat je dan allemaal kan doen om het op te lossen. 

- Blijf positief en focus op het plezier dat je hebt tijdens het hardlopen, ook als het zwaar is.