Het zit erop! Het grote doel ligt achter je. Langzaam begin je weer soepel trappen op en af te lopen. Je medaille heeft een mooi plaatsje gekregen en je collega’s laten doorschemeren dat ze het nu wel weten, dat jij een marathon hebt gelopen. Maar blijf jij je vooral nog even bewust van je lijf dat nog moet herstellen.

Hoe pak je het aan? 


Neem de tijd. Je herstel afraffelen zorgt er vaak voor dat het alleen maar langer duurt. Je blijft langer moe en futloos en houdt last van pijntjes of blessures. Hardlopen voelt zwaar, je hartslag is hoger.

Lees een boek. Maak tijd voor andere activiteiten nu je minder traint maar ga niet 3 avonden per week stappen of de hele dag op je telefoon scrollen. Gun je hoofd wat rust. 

Rek & rol. Rol je matje uit en doe wat freestyle yoga, rek je lichaam waar je voelt dat het nodig is. Pak je foamroller om de doorbloeding te stimuleren waar het nodig is.  

Slaap. Een tweede winterslaap is altijd een goed idee na een marathon. Niet tot na middernacht op de bank hangen, pak lekker je rust. Er is niks zo goed voor herstel als goed slapen. 

Wandel of fiets. Met actief herstel in de vorm van wandelen of fietsen houd je de bloedsomloop in beweging zonder jezelf overmatig in te spannen. Een natuurlijke omgeving zoals het bos of het strand maakt je hoofd rustig en leeg. Dubbele winst.  

Oofos. Waar mogelijk loop je lekker rond op een paar Oofos. De ondersteunende slippers verlichten de belasting op je voeten, enkels en knieëen.

Eet en drink. Niet alleen die eerste dag snakt je lijf naar eiwitrijke voeding en extra vocht. Om weer in balans te komen zet je elke dag een bidon water binnen handbereik en let je extra op wat je eet. Extra vitaminen en mineralen helpen enorm om je snel weer fit te voelen. 

Loop, lekker langzaam. De ene loper wacht 3 dagen en de andere een maand. Doe het niet zoals je denkt dat het zou moeten, maar wat voor jou goed voelt. Laat je lijf beslissen. Ook tijdens dat eerste rondje loop je rustig en op gevoel. 

Bedenk een nieuw doel. Zodra je er weer zin in hebt is het tijd om weer een ander leuk plan te bedenken. Misschien een snelle 10, een trail of een mooie najaarsmarathon. 

Voor al je vragen over herstel, nieuwe doelen of wat je dan ook maar wil weten over hardlopen: We zijn er voor je.